Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Svenska Rallycupen kör vidare mot 2013

Årets succé, Svenska Rallycupen, presenterar redan nu kommande års reglemente efter att cup och arrangörer haft möte i Söndags.

En stor enighet i de 109 inkomna enkäterna, från cuporganisationen och arrangörerna av 2013 cupdeltävlingar, har vi nu kommit fram till ett antal justeringar och förbättringar av cupreglerna för 2013.

Vi har försökt att vara så lyhörda från aktiva, arrangörer och publik/media, för att ta tillvara de positiva grepp som "testades" 2012, och att nu vrida till nästa års regler för en ännu bättre Svenska Rallycupen.

En kort sammanfattning av förändringarna är detta:
Cup/BilKlasser,

Alla 4WD slås ihop till en cupklass, men två olika poängräkning/förarklasser (A 4WD samt B/C 4WD). VOC/GrN 0-1400cc delas till två separata cupklasser. (A/B samt C), detta eftersom denna tidigare sammanslagna klass varit den klart största och det finns därför ett stabilt underlag för två cupklasser. AppK är fortfarande en cupklass, men kommer att delas i två bilklasser. AppK -71 samt AppK 72-81 och där den senare får tävla med noter. Just AppK-klassen har vuxit sig stor, och där det är väldigt stor spännvidd på deltagande bilar, allt från en Saab 2-takt till Ascona 400 och snabba 240-bilar, och de spelar helt naturligt inte i samma liga.

Seedning och startordning
Efter önskemål och av rättviseskäl när vissa bilklasser haft över 50 startande vissa tävlingar, kommer samtliga klasser att seedas efter placering i cupen. Minst 5 och max 10 bästa kommer att seedas. (Klasser i resp. deltävling med över 20 anmälda, kommer 10 bästa att seedas. Under 20 anmälda så seedas de 5 bästa) Årets "snackis", startordningen, kommer vi nu att från cuporganisationen styra upp i tre rullande startgrupper. I startgrupp 1 återfinns 4WD och A2WD (de går alltid först), i startgrupp 2 finns klasserna B2WD - AB VOC, AB GrE samt AppK. Och slutligen i startgrupp 3 som innehåller C2WD - C VOC och c GrE som alltid går sist i fältet. Alla klasser rullar alltså inom sin startgrupp, då det var en klar genomgående åsikt att startordningen var A-B-C förare.

Vi behåller givetvis årets "Power Stage" vid sista tävlingen, men gör en förändring av startbonusen till att ge 1 poäng i startbonus och 2 extra poäng om man fullföljer. För visst är det bättre att fullfölja än att bara komma till start.

Den sista förändringen gäller cuptabellens uträkning, där vi nu skriver att "ett resultat skall räknas bort, men att man måste starta i finalen för att räkna bort denna". Detta tillsammans med Power Stage, hoppas vi ger en ännu mera spännande final.

En slutlig och efterfrågad nyhet är att cupen avslutas med en stor prisutdelning och avslutningsfest den 16 November 2013, dock är inte vilken stad ännu bestämt, men kommer att presenteras under första kvartalet 2013.

Det kompletta cupreglementet återfinns på cupens officiella webbsida: www.svenskarallycupen.se där vi fortsätter ett mycket bra samarbete med Emotorsport.se (Eriksson Motorsport) som kommer att utökas med mer material och artiklar 2013.

Alla arrangörer är taggade inför 2013, och planen är att samtliga deltävlingar kommer att erbjuda "live-resultat" direkt från sträckorna, flera diskuterar om "Rallyradio". Det finns ytterligare några spännande ideér, men där får vi vara hemliga ännu ett tag. Väl mött till Svenska Rallycupen 2013.

Cupkalender 2013:
25/5 Katrineholm
15/6 Laxå
6/7 Nyköping
27/7 Kullings/Herrljunga
24/8 Gnesta
21/9 Rönne/Askersund
26/10 Skänninge


Cuporganisationen
Svenska Rallycupen.