Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Rally-SM kryddas med historiska bilar

Då intresset för historisk bilsport ständigt växer hänger nu Rally-SM på trenden. Svenska Bilsportförbundets utskott för historisk bilsport kom med en förfrågan som nu ska realiseras. 2013 körs fyra deltävlingar i RM för historiska rallybilar i samband med Rally-SM.

Under fyra av SM-deltävlingarna 2013 kommer publiken bjudas på ett trevligt komplement till fortåkarna i SM. Gamla godingar från förr kommer att inleda tävlingarna. Det är Riksmästerskapet för Historiska rallybilar som nu vässas ordentligt genom ett samarbete mellan historiska utskottet och rallyutskottet. Ett samarbete som alltså resulterat i att de historiska rallybilarna kommer att köra fyra av sju RM-deltävlingar tillsammans med SM.

Idé från gästbok blir verklighet
– Idén kom från början från ett inlägg på en gästbok. Jag tyckte idén var bra och det tyckte även rallyutskottet och SM-organisationen så det gick väldigt snabbt och smidigt, säger Erik Uppsäll, ordförande i historiska utskottet.

Grunden till samarbetet är att ge både publik och media ett mervärde. Nu kan de se både de ”gamla” bilarna som tävlar om RM och modernare bilar med de snabbaste förarna som tävlar om SM.

Historiska bilar går ut före SM-fältet
– Det kommer att fungera så att en historisk grupp bilar kör före SM-fältet. När RM körs med SM kommer de historiska bilarna liksom det övriga startfältet ha tillgång till noter, men det är inget måste, säger Erik Uppsäll.

Antalet startande i RM kommer att begränsas till runt 30 bilar. För att undvika att SM-förarna kör ifatt de historiska bilarna kommer RM-fältet seedas så att de snabbaste går ut sist. Ett uppehåll mellan sista RM-bil och första SM-bil kan också bli aktuellt.

– 2013 är ett prövoår, skulle det inte locka startande så finns det inget underlag för det här, men det är jag ganska säker på att det finns, säger Uppsäll.

Från SM-organisationen ser man också positivt på samarbetet som kan innebära mycket, inte minst för tävlingsarrangörerna.
– Vi ser naturligtvis mycket positivt på att få in ett historiskt inslag som kompletterar SM på ett bra sätt. Variationen på bilarna, det stora publikstödet och den härliga känslan av bilarna från förr gör att vi tror att både publik och förare kommer att tycka om det här, säger SM-koordinator Mats Angland.