Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Rallysprint under SM-veckan räddad

I slutet av förra veckan blev det klart att Rally åter finns med under SM-veckan i januari. Företaget Bergvik Skog går in och upplåter en ny vägsträcka som gör möjliggör tävlingen. Även SVT har fått anpassa tv-produktionen till de nya förutsättningarna.

Fortifikationsverket satte för ett tag sedan stopp för rallysprinten under SM-veckan i januari genom att inte låna ut en 5,4 kilometer lång vägsträcka intill Lugnets skidstadion som behövdes för att genomföra arrangemanget.

Nu är situationen löst. Skogsföretaget Bergvik Skog upplåter en av sina vägar som ligger runt en mil från skidstadion. Stadion blir fortfarande bas för sprint-SM i rally med både serviceplats och startramp.

Hårt arbete bakom ny chans
– Kul att vi fick en ny chans att delta under SM-veckan. Riksidrottsförbundet har verkligen jobbat hårt för att få med Svenska Bilsportförbundet och rallysporten i evenemanget. Ett stort problem att lösa är TV-produktionen som är omfattande när 19 idrotter ska samsas om de resurser som SVT har på plats. Nu finns det en öppning som möjliggör en utlokalisering av bansträckningen utanför Falun, berättar Olof Kånge, SM-koordinator.

Sju kilometer lång vägsträcka
Ännu återstår mycket förberedelser och planering innan allt är klart för tävling. Exakta tider är ännu inte satta men tävlingen kommer att avgöras 26-27 januari.

Den nya vägsträckan är en sju kilometer lång, mycket snabb och fin skogsbilväg väster om Falun. Sträckan har tidigare använts både i samband med Svenska Rallyt och lokala tävlingar. Preliminärt upplägg är att tiden från två åk räknas samman för att få till en helt avgörande final där en Svensk Mästare i Rallysprint vinter koras.

– Vi håller just nu på att sy ihop alla trådar igen och kommer inom kort återkomma med tävlingsdag och program för arrangemanget. En annan spännande lösning är att vi kommer underlätta för publiken genom att anordna transporter med bussar till och från sträckan, säger Maria Andersson Sportchef på Svenska Bilsportförbundet.

Tävlingsinbjudan med anpassning för media kommer, om allt klaffar, i början på december.