Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

WRC Academy Spain, tufft rally för Åhlin men Tidemand blev tvåa

I helgen kördes den sjätte och sista deltävlingen i FIA WRC Academy 2012. Rallyt avgjordes i Spanien, i Tarragona-regionen, och bjöd på en blandning av både grus och asfaltsträckor. För den ena av de två svenska landslagsförarna i klassen, Pontus Tidemand, slutade rallyt med en andraplats. För den andra föraren, Fredrik Åhlin, slutade rallyt med ett brutet revben efter en krasch mot ett träd.

Under fredagen kördes sex sträckor och Pontus Tidemand tillsammans med kartläsare Stig Rune Skjaermoen vann fem av dessa. Trots det var han lite besviken efter rallyts första dag.

”Det var helt fantastiskt att vinna fem av sex möjliga sträckor under fredagen men tyvärr fick vi en punktering på sträcka fem och tappade över tre minuter” berättade Tidemand efter målgång dag ett. Trots punkteringen låg Pontus på en andra plats i rallyt inför lördagens avgörande sträckor.

Fredrik och hans kartläsare Morten Abrahamsen låg på en tredjeplats i rallyt inför sträcka tre på fredagen, och han berättade att det var ordentligt halt på vägen.

”Det var som en riktig snömodd på vissa ställen. Röd smetig lera som gjorde vägen väldigt hal. Tyvärr gled vi av vägen på ett ställe och landade uppe på en jordvall. Bilen blev inte skadad, men vi kom inte loss för egen maskin, och det fanns ingen publik på det stället som kunde hjälpa till, så jag fick koppla loss mig och springa efter hjälp. Jag fick tag i några åskådare ett par hundra meter bort och efter att de hjälpt till att knuffa ner oss från jordvallen kunde vi ta oss vidare” berättade Fredrik, som efter första dagens sex sträckor låg på en fjärde plats.

Alla lördagens avslutande sträckor skulle köras på asfalt. Pontus hade som mål att försöka plocka in tid på ledaren Jose Suarez, men efter de tre första sträckorna kunde han tyvärr konstatera att avståndet var för stort. I stället fick han koncentrera sig på att inte göra några misstag, och försöka komma i mål, för att på så sätt kunna säkra en andraplats i tävlingen och en tredjeplats totalt i mästerskapet.

”Jag tyckte körningen stämde ganska bra på lördagen också, vi vann två av asfaltsträckorna och jag har lärt mig otroligt mycket av vägarna här i Spanien inför framtiden”, säger Pontus, som under året varit på pallen i alla tävlingar där han inte drabbats av tekniska problem. Han har dessutom tagit näst flest sträcksegrar av alla förare i WRC Academy under säsongen.

”Jag är självklart otroligt glad över tredjeplatsen i mästerskapet, och vi har visat att vi är en av de snabbaste när allt funkar. Det är nog det mest positiva jag tar med mig från detta år, och all erfarenhet jag har fått av sex nya VM-deltävlingar förstås” avslutar en glad Pontus.

För Fredriks del avslutades rallyt med en avåkning på sträcka tio, och ett hårt stopp mot ett träd. Efter att ha blivit hjälpt ur bilen flögs Fredrik med helikopter till ett närliggande sjukhus där det konstaterades en lindrig hjärnskakning och ett brutet revben.

”Det kunde gått värre” säger Fredrik. ”Trädet kom in i bilen precis bakom förarstolen, det var en rejäl sidsmäll. Det var bara två sträckor kvar av rallyt och jag låg på en fjärdeplats. Jag hade bra speed i bilen och det kändes kanon på asfalten” berättar Fredrik från sjukhuset i Spanien. ”Målet för mig och Morten var att köra stabilt och ta oss i mål, efter allt trassel vi haft under säsongen. Men sen gled vi bara av vägen. Jag vet inte riktigt hur det gick till, det bara hände, och pang så tog det stopp! Var det något som gick sönder på bilen som orsakade avåkningen, eller var det något annat? Jag vet inte. Det gick så fort när vi smällde och det ska bli intressant att titta på bilder från ombordkameran. Kanske kan det ge några ledtrådar till varför vi åkte av . Jag var lite omtöcknad i helikoptern, men nu känns det bättre” säger en bedrövad Fredrik som ser fram emot att flyga hem till Sverige under måndagen.

Kartläsare Morten Abrahamsen klarade sig turligt nog undan utan skador.

Rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson följde grabbarnas framfart på plats i Spanien.

”Jag tycker fruktansvärt synd om Fredrik som haft en tuff säsong, och att det skulle sluta med ett brutet revben och en ordentlig smäll här i Spanien känns extra hårt. Samtidigt gläds jag förstås åt framgången för Pontus. Tyvärr försvann hans chans till en slutlig andraplats i klassen efter punkteringen i fredags, men han tog dock hem bronset. Inte illa det heller efter hans första år i WRC Academy” säger Anders.

”WRC Academy är ett bra skyltfönster för unga lovande juniorer och jag tycker att både Fredrik och Pontus visat sig på styva linan. De är ordentligt snabba båda två och så länge grejerna håller så är de med där framme, det är glädjande och visar på vinnarpotential för framtiden” avslutar Anders.

WRC Academy Spain vanns av hemmaföraren Jose Suarez med Pontus Tidemand på andra plats.

Vinnaren av WRC Academy 2012 är den brittiske föraren Elfyn Evans. Pontus Tidemand blev trea i mästerskapet.