Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Avslutningen av årets rallysäsong

Avslutningen av årets rallysäsong, finalen i SydSvenska RallyCupen, nådde inte upp till resten av årets framgångar.

Det började med att Åke Jacobsson inte kunde starta sin WRC Ford. Det skruvades frenetiskt och till sist startade bilen utan att någon kunde förklara varför.

Jesper var lite hängig med en envis förkylning. När Patrik startade bilen för att åka iväg till starten var turbon i bilen också hängig, inget turbotryck. Panik, skruvande och telefonsamtal till experter för att felsöka. Med sekunder tillgodo tillfrisknade turbon och Patrik och Jesper kunde ge sig iväg med sekunder tillgodo. Trolig orsak var en elkontakt till turboresponssystemet.

På SS1 förlorade Patrik 7,8 sekunder över 8,4 km till Växjös Anders Jonasson som var totalsnabbast. SS2 gick lite bättre men Stoffe var snabbast 3,7 sekunder före Patrik på 9,1 km, ca 0,4 sekunder per km.

I serviceuppehållet tyckte Patrik att han hade lite svårt att vänja sig vid greppet i däcket som var bättre än väntat. När vi frågade om turbon var ok var svaret - "lika trött som alltid".

På andra varvet kapade Patrik och Jesper 10,6 sekunder på SS3 och 3,9 sekunder på SS4 vilket räckte till tredje bästa tid på sträckorna. När segerchansen släcktes på SS3 kan tiderna tyda på att de inte chansade på SS4 utan åkte nog med lite marginal.

Till slut stod Anders Jonasson som totalsegrare 0,7 sekunder före Stoffe och 14 sekunder före Patrik.

En snabbsummering av 2012 ger imponerande 6 segrar, varav 3 totalsegrar, 2 andraplatser, 2 tredjeplatser och 1 bruten och dessutom en fjärdeplats i Skillingaryd i ett tillfälligt inhopp i en Volvo 940. När punkteringen på SS4 i SM-finalen i Kolsva blåste bort segerchanserna valde Patrik och Jesper förståndigt nog att bryta för att spara på sin magra budget. Inte en avåkning, inte en repa på bilen och inga mekaniska problem är ett fantastiskt facit för Patrik, Jesper och hela teamet.

Alla sponsorer och supporters har givetvis varit ett stort och mycket viktigt stöd i teamets satsning på SM-guldet så ett stort tack till alla.

Nu börjar förberedelserna för 2013 med sponsorjakt och renovering av bilen. Det blir många timmar i garaget med renovering av motor och diffar, byte av turbo och drivaxlar och en allmän genomgång. Första SM-tävlingen går av stapeln i Sandviken 2 februari.