Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Dags för den stora finalen, SM segraren Patrik Johansson utmanar Stoffe Nilsson

Det som skiljer Sydsvenska Rallycupen från andra serier och mästerskap är att både de som vinner grundserien och de som vinner slutspelet belönas rikligt.

För några veckor sedan slutkördes grundserien i och med tävlingen i Asarum. Då blev slutställningen i Prispottslistan klar och de första 147.000:- har fått sin mottagare. Första platsen och 25.000:- vann Stefan Ottosson, Vetlanda RRC som tack vare sin obrutna segerrad i Grupp E Elit tog full pott. Tvåa och 20.000:- rikare blev Victor Karlsson från Vimmerby som tog sina poäng i klass Volvo Original för C-förare och tre kom förra årets segrare Stoffe Nilsson från Hässleholm i 4WD som i år får nöja sig med 15.000:-

De fyrtio första förarna i den totala prispottslistan får kontanter, ett bidrag och en grund för nästa års tävlande som är välkommet i en sport där sådana vinster är ovanliga.

Digital rekognosering - först i Sverige.

Nu är vi så framme vid slutspelet, den stora finaldagen i Hovmantorp strax utanför Växjö. Två specialsträckor kommer att köras två gånger med en sammanlagd längd av 35 km. För att uppnå största möjliga rättvisa är det också möjligt att köra igenom sträckorna innan tävlingen för att lära känna vägtypen och läsa in sig på noterna.

För första gången i Sverige kommer också alla förare att få tillgång till incar filmer och noter över sträckorna veckan innan tävlingen. Detta blir ännu ett tillfälle att se och försöka förstå sträckornas och noternas natur och på så sätt skapa förutsättningar för en säker och rättvis tävling. Om detta, som är ett test, faller väl ut så kan det bli återkommande under 2013 års tävlingar.

Till finalen har 67 förare kvalificerat sig. Det är de bäst placerade i de olika bil- och förarklasserna. Dessa är sammanslagna så att det efter finalen skall koras ett podium med guld, silver och brons medaljörer för Volvo Original, Grupp E, 2- hjulsdrivna (2WD) och 4-hjulsdrivna (4WD). Guldmedaljen medför förutom äran 15.000:- i prispengar, silver ger 10.000:- och brons 5.000:-. I vissa fall har förarna valt att avstå och då plockas reserver in bland dem som finns längre ner i listorna.

Att utse favoriter i de fyra klasserna ärt alltid vanskligt men i de två standardbilsklasserna har två förare hela säsongen varit så överlägsna att det måste till att något anmärkningsvärt inträffar om inte Håkan Ståhl, Skillingaryd respektive Stefan Ottosson, Vetlanda skulle avgå med segern i sina klasser.

4 WD är relativt ovisst eftersom säsongens segrare i grundserien, Stoffe Nilsson, Hässleholm får konkurrens av svenske mästaren Patrik Johansson, Wäxjö MS och dennes klubbkamrat, segraren i sista SM-tävlingen, Anders Jonasson.

Det riktiga getingboet är dock 2WD där minst hälften av startfältet är kapabla att ta hem segern. Under året har flera av dem visat att de tillhör den svenska rallyeliten med topplaceringar bland annat i Sydsvenska Rallyt. Om vi nämner namn som Daniel Halldén, Skillingaryd, Kjell Fransson, Vimmerby, Mattis Olsson, Gullabo, Magnus Johansson, Älmhult, och inte minst de två B-förarna Robin Adolfsson, Växjö och Max Svensson, Gullabo så får ni läsare själva sätta ihop er topplista.

Finaltävlingen startar klockan tolv lördagen den 27 oktober i Hovmantorp.

Bild. Daniel Halldén är en av favoriterna i 2WD. Foto: Privat

Anmälningslista: Mats Bergman