Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Överraskningarnas Suzuki 1300 RallyCup.

I Suzuki 1300 RallyCup har vi jobbat stenhårt för att minska kostnaderna för de aktiva. Det är helt unikt i RallySverige att man t.ex. bara har betalt 300 kr i anmälningsavgift till Cupkassan så har Cupens fantastiska sponsorer sett till att tävlingsavgiften blivit betald. För den som deltagit i alla deltävlingarna handlar det om en ekonomisk hjälp på ca 12.000 kr per deltagare detta år. Dessutom har de snabbaste samt några med lottens hjälp fått tillbaka pengar motsvarande en tävlingsavgift för sammanlagt c:a 15.000 kr.

20% av deltagarna i Suzuki 1300 RallyCup är ungdomsåkare (utbildningsrallyförare är kanske mer korrekt benämning). Alltså körkortslösa ungdomar som redan från 16 års ålder får köra långsammare rallybilar typ Suzuki 1300 under överinseende och kontroll av en instruktör. Instruktören brukar vanligtvis vara en förälder som alltså åker med som Co-driver. Vanligtvis brukar tävlingsarrangörerna låta dessa ungdomar få starta först och till en lägre kostnad. Vi i Cupen har med Marcus Kjellbergs hjälp sett till att våra ungdomsåkare inte har behövt betala någon anmälningsavgift eftersom Kjellbergs generöst har gjort det. De har även sluppit betala den obligatoriska trehundringen till cupen. Dessutom har arrangören alltid betalat tillbaka en startavgift till bästa Suzuki 1300 ungdomsekipage.

Även om det finns några äldre deltagare som tycker att denna Cup passar deras behov alldeles utmärkt så domineras den ju av hungriga och vetgiriga ungdomar. De gamla och erfarna förarna fungerar bra som rådgivare och riktmärken i en så´n här liten grupp där sammanhållning och socialt umgänge är stort.

I år tyckte några av Cupens sponsorer att vi skulle göra något extra för våra duktiga ungdomar. Det började med att Åke Wickström och Anders Westlund på RallyProdukter i Värmländska Vålberg (kanske mer kända som "Bröderna Båge") donerade ett par ståtliga pokaler som vandringspris för "stora" cupen. De nöjde sig ej med detta utan erbjöd sig även att bygga en komplett "certbur" åt någon lämplig ungdom. Alltså en skyddsbur som är FIA-certifierad och ligger i kostnadsnivån över 30.000 kr!! Med ett sån't generöst erbjudande i fickan tyckte Ola Strömberg att det borde fixas fram en kaross att bygga denna bur i så att det blev något mer konkret att komma med. Han hade en Suzuki ståendes som han tagit motor och transmission ur för eget bruk och som han nu plockade karossren och lät vattenblästra innan den forslades till Åke och Anders. Denna idé utvecklade sig sedan alltmer och det ena gav det andra.
Karossen skulle presenteras som en total överraskning vid prisutdelningen i finaltävlingen Gruvrundan. Alltså behövdes det en släpkärra att transportera karossen på. Tomas Thorén på Thule Rental kontaktades och genom hans intensiva arbete ordnades ett begagnat biltransportsläp fram som med hjälp av Thule och OKQ8 köpmannaförening renoverades till nyskick. Ett par nya vinterhjul samt spännband och stoppklotsar skickades med. Tomas tog sedan med den till Örebro ett par dagar innan tävlingen och karossen " Torsten" lastades.
Gamle Cupåkaren och fd. glasmästaren Walter Olofsson skänkte en ny vindruta samtidigt som Björn "Klisterlappen" Hagström hörde av sig och ville bidra med 12 st av de nya LAPPI-vinterdäcken vi i Cupen skall tävla med vintern 2013. Till och med förbundsbesiktningsmannen Ylve Johansson bjöd på det igångsättningstillstånd som krävs för att bygga rallybil. Även andra personer inom SBF har hjälpt till att undantagsvis kapa kostnaderna på den pappersexercis som måste göras innan Torsten kan bli tävlingsklar.

Tyvärr saknades ju som sagt motor och låda. därför fick det bli en resa till Vara för inköp av en körbar donationsbil. Visserligen rostig men med alla grejor fungerande så blir den en bra tillgång för att få Torsten komplett.

Nu räcker det ju inte bara med en störtbåge, vindruta och vinterdäck för att bygga en tävlingsbil. Stolar, bälten, stötdämpare, eldsläckare mm. behövs och kostar mycket pengar. Här ställde vår tävlingssponsor Janne Sellholm bredvilligt upp, mest på grund av att vi vände oss till cupens ungdomar. Han lovade att vinnaren av Torsten skull få köpa all tävlingsutrustning för bygget till mycket förmånliga priser.

Nu hade vi rejäla första och andrapris klara. Thulesläpet utgjorde alltså pris nr 2. Men visst måste det finnas ett tredjepris! Det ordnades galant genom att Per "RALLYTRAVELS" Carlsson skänkte en resa med allt till WRC- finalen i Spanien i år.

De donerande personerna bildade en jury som bestämde förutsättningarna:
1/ Företrädesvis ungdomsåkare men även övriga cupdeltagare t.o.m. 20 års ålder som deltagit under 2012 och kört flertalet tävlingar.
2/ Seriös satsning med bra och rimlig målsättning.
3/ köra Cupen även 2013.
4/ Representera en bra "Sukkaanda". Dvs. Delta aktivt i våra forum och i andra sociala medier. Presentera sig och sitt team på cupens hemsida samt allmänt social och hjälpsam vid tävlingarna. Och naturligtvis föredömligt representera vår cup.
5/ Vårda cupens och sina egna sponsorer genom att bl.a. Skicka brev och bilder.
6/Bra resultat. Dock inte det viktigaste.

De nominerade, Daniel Budin, Andreas Andersson och Mattias Lagström gjorde stora ögon när priserna presenterades vid den regniga avslutningen i Åtvidaberg. Efter en halvtimmes funderande så beslutade sig försteväjaren Budin för att satsa på "Torstenbygget" med allt vad det innebär. Andersson valde det fina 1500- släpet och kvar blev WRC resan till Spanien för Lagström, som förresten får Cupens ordförande Lasse Jonsson med sig som guide, då han vann en likadan resa på Cuplotteriet.

Nu återstår en reseredogörelse från dem och en lägesrapport om Torstenbygget vid Suzuki 1300 RallyCup's årsmöte i Rejmyre den 24 November.

www.1300rallycup.se ”Mycket Rally för Pengarna”