Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Nu är det dags för NGK-masters – Årets motorfest i Karlstad

Intresset har aldrig varit större. Nära 400 anmälda förare slogs om de åtråvärda platserna i årets verkliga höjdpunkt bland motorsport fantaster. 400 entusiaster som inget hellre vill än att få visa upp sig inför storpubliken på Kalvholmens motorstadion på lördag.

Ramaskri och jubel i cyberspace

När den preliminära startlistan publicerades på www.ngk-masters.se så var det total rusningstrafik till hemsidan. Av de totalt ca 400 seniorer som anmält sig finns bara plats för 120st och 280 besvikna förare fick information om att de tyvärr inte kunnat beredas plats i tävlingen. Intresset har aldrig varit större och på chatsidor och facebook sidor runt om i landet så diskuterade 1000 tals motorsport fans hela kvällen huruvida rätt förare blivit uttagna eller ej. Irritationen var stor bland de bortgallrade medan andra jublade åt vilka förnämliga urval som gjorts…

Tävlingen som nu körs för 8:e gången har blivit något av en institution i motorsport kretsar. Intresset har växt lavinartat de senaste åren och med en allt större publik på plats så väntar sig arrangerande Karlstads MC-Bil åter igen att rekordpublik kommer till Kalvholmen på lördag.

Eliten mot bredden, folkfest, fart, blodigt allvar och glädje

NGK-Masters är ett verkligt ”all star championship”. I en kul säsongsavslutning samlas förare, bredd och elit från många olika motorsportdiscipliner och gör upp om vem som är årets verkliga mästare. En tävling på lek och allvar där förarna med skräckblandad förtjusning försöker vara lagom kaxiga med glimten i ögat. Ingen vill egentligen få spö och bakom kulisserna, i största hemlighet trimmas det friskt. Just blandningen av olika förarkategorier och att breddsporten Folkrace blir i blickfånget är nog det som gör tävlingen så otroligt populär.

Fyller Karlstads hotell

Att intresset är stort vittnar inte minst hotell bokningarna om. Så snart det blivit känt att NGK-Masters officiella hotell 2012 blev Best Western Gustaf Fröding fylldes snabbt hela hotellet med Motorsport fantaster och även övriga hotell i staden har fyllts upp av besökare från hela landet.

Rallystjärnan mot rallycross stjärnan, Pontus Tideman möter Peter Hedström

Två av Sveriges mest lovande motorstjärnor kommer till Kalvholmen för att göra upp om vem som regerar i motor Sverige.

Pontus Tidemand, Sveriges mest lovande Rally junior

NGK-Masters 2012 får fint deltagande då Sveriges mest lovande Rally junior, 21-årige Pontus Tidemand från SMK Eda kommer till Kalvholmen den 13:e oktober.

Det har varit ett aktivt år för supertalangen från Charlottenberg. Under 2012 har Pontus tävlat i Rally SM och WRC Academy samtidigt som han hunnit med inhopp i flera andra tävlingar. Som en del i den Norska talangfabriken Even Rally har Pontus fått ordentlig uppbackning i år och levererat resultat därefter. Tidemand kommer direkt från sin senaste WRC tävling i Franska Alsace till folkracetävlingen i Karlstad och det är kanske just den uppladdningen som ska ta Pontus till segern i NGK-Masters 2012.

Pontus var med redan i den första NGK-Masters tävlingen 2005 i Arvika (dåvarande BDC-Racet) och slutade 3:a i Junior-finalen. Förra året segrade Tidemand i kändis finalen, men i år kommer han med större ambitioner och en riktigt potent Peugeot.

Det är många som håller tummarna för att den ödmjuke Värmlänningen skall bli vår nästa stora motorstjärna.

Peter Hedström avslutar säsongen med NGK-Masters

Peter Hedström har i år gjort en stor satsning på Rallycrossens tungviktsklass, Supercars. Den 29-årige Rallycross föraren har för första gången kört en komplett säsong i en riktigt potent bil. Peter köpte till årets säsong in Michael Jernbergs framgångsrika Skoda och med den till hjälp har formkurvan pekat rakt uppåt.

Efter lite tekniska problem i inledningen på säsongen har både Peter och Skodan gått från klarhet till klarhet. Säsongen kröntes med ett SM-guld och Pole Position i EM finalen.

I NGK-Masters har Hedström alltid tillhört favoriterna. Med en tredjeplats (2006) och en andraplats (2009) är det bara seger som räknas för att Peter ska vara nöjd när han återvänder till Norra Värmland efter tävlingen

Sebastian Eriksson, fjolårets utmanare till Wall

Ska Sebastian Eriksson från Hagfors MK bli den som kan besegra Daniel Wall i NGK Masters?

Förra året utmanade Sebastian NGK-Masters kungen i flera varv i A- finalen, han var flera gånger uppe jämsides men lyckades inte komma förbi. I år kommer inte segermaskinen Eriksson till Kalvholmen för att bli tvåa.. Hagfors föraren som dominerade sporten som junior vann under 2010 hela 35 tävlingar (bl.a. NGK-Masters), ett svårslaget rekord.

Inför 2012 satsade Sebastian stort på Rallycross Junior SM. Med en nybyggd BMW E36 gjorde Sebastian rent hus i JSM då han vann samtliga deltävlingar inklusive JSM finalen i Götene. Sebastian Eriksson spås en lysande framtid och kan mycket väl bli Sveriges nästa stora rallycross stjärna. Han har visat att han kan köra både snabbt och smart. Han behärskar bakhjulsdrivet lika bra som framhjulsdrivet.

Håll ögonen på 18-årige Sebastian Eriksson i resultatlistorna framöver!

Robin Larsson bär traditionen vidare

Stinsens pöjk har axlat manteln som familjen Larssons stora Rallycross förare. Pappa Lasse Larsson dominerade sporten under många år. Först med en Volvo 240 i Supernationella klassen och sedan med Audi innan det blev Skoda i Div. 1 i flera år med två EM-Guld som höjdpunkterna i karriären. Nu har Lasse lagt hjälmen på hyllan sedan några år och satsar helhjärtat på att coacha fram Robin i Rallycrossen.

I år har Robin kört en bakhjulsdriven Skoda i Touring Cars där Skodaföraren lyckades skrapa ihop hela 6 segrar och en andraplats i EM under året.

Blott 20-årige Robin Larsson har gjort flera starter tidigare i NGK-Masters, både som Junior och som Senior. I år är det dags för Skene föraren att nå A-finalen i den prestigefyllda tävlingen.

Mästarnas mästare kör NGK-Masters 2012

Mästarnas Mästare, hockeylegendaren Jörgen Jönsson gör ett nytt försök i NGK-Masters.

Jörgen som bl.a. vunnit två OS-guld, två VM-guld och 5 SM guld har tidigare tävlat två gånger i NGK-Masters (2009, 2010) och gör i år sin tredje start i tävlingen. Jörgen planerade start även 2011 men tvingades lämna återbud då han fick rycka in som tränare för FBK. Liksom vid senaste tävlingen 2010 kommer Jörgen att ställa upp i en nybyggd Opel Vectra, byggd av Markus Andersson.

Jörgen som under veckan utsetts till FBKs nye sportchef var anmäld även förra året, men fick då tacka nej då han fick rycka in som tränare i elitserien. I år kommer därför Jönsson ordentligt sugen på att köra racerbil!

Daniel Wall, kungen av NGK-Masters kör Amazon kombi

Volvo föraren Daniel Wall från Östergötland är NGK-Masters stora dominant de senaste åren. Med tre segrar i rad 2009 – 2011 så har Wall ett svårslaget rekord i tävlingen men nöjer sig inte med det.

Sedan 2009 har MSK Kvarnvingarnas okrönte Volvokung vunnit de senaste 11 heat respektive final omgångarna i NGK-Masters. Till årets tävling kommer Wall med start nummer 111 på sin Volvo. Sifferkombinationen skall markera Daniels tre raka vinster i tävlingen och enligt obekräftade rykten har Östergötlands folkrace kung förberett sig med ytterligare en etta i packningen till Karlstad i oktober.

2011 kom Daniel till start med en Volvo 245 med en egenkonstruerad 5-cylindrig motor och en mycket speciell förgasare från Walls egen motor fabrik. I år kommer han till Karlstad med en riktig klenod, en nybyggd Volvo Amazon kombi, utrustad men med en ny potent Volvo 16v motor och smidda kolvar designade av Wall Power. Räkna med att det kommer bli riktigt häftigt och sevärt då motortrimmaren Wall kommer till Kalvholmens motorstadion den 13 oktober för en ny uppvisning i hur man hanterar en bakhjulsdriven Folkracebil.

Tider
Lördag 13 oktober
09:00 Första start
Ca 14:30 Finalerna startar
Ca 16:00 Tävlingarna slut

Söndag 14 oktober (Landets största juniortävling)
10:00 Första start
Ca 13:00 Finalerna startar
Ca 14:30 Tävlingarna slut