Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Rally SM - Tractive teammästare 2012

Tractive lyckades hålla undan och ta hem det för året nyinstiftade teammästerskapet. Avslutningen i Kolsvarundan var länge oviss då ställningen förändrades en hel del under tävlingens gång. Men Tractives andraplats räckte till mästerskapsseger.

I säsongens näst sista tävling, East Sweden Rally, var det Eljas Motorsport som dominerade. Med tre ekipage i samma klass, Otrimmat 4WD, visade laget där att det går bra att plocka gott om poäng trots att de kämpar i samma klass. Ändå var det Tractive som behöll ledningen i mästerskapet till Kolsvarundan. Men ställningen var tät och mästerskapet fortfarande öppet.

När Kolsvarundan avgjordes såg det också länge ut att bli en uppgörelse mellan just Tractive och Eljas Motorsport. Efter fredagens etapp ledde Eljas Motorsport före Tractive. Under lördagens två etapper kom mycket att förändras då oväntat många förare försvann. Några bröt och startade om medan andra tvingades kasta in handuken. Bland annat drabbades Eljas av att Joakim Nyman bröt och att Jimmy Joge gjorde en omstart efter att ha slagit bort ett hjul. Det gjorde att poängen räckte till en fjärdeplats. Detta samtidigt som Tractive blev tvåa i tävlingen bakom Tätab som med Esapekka Lappi, Hasse Gustafsson och brutna Ingemar Svensson vann deltävlingen.

Fasta laguppställningar
En intressant iakttagelse är att båda topplagen har hållit fast vid sina laguppställningar hela säsongen. Eljas Motorsport har haft Jimmy Joge, Joakim Nyman och Robin Friberg i laget. Tractive har använt sig av Leif Peterson, Tobias Söderqvist och Per-Arne Ljung.

För Yokohama Motorsport Sweden som under säsongen fajtats med Tractive om segrarna blev även den sista deltävlingen en riktig missräkning då samtliga av lagets förare, Martin Berglund, Jimmy Olsson och Victor Henriksson, bröt tävlingen. Yokohama delade sistaplatsen i tävlingen med Bilam som också drabbades av de utslagsgivande vägarna. Även deras tre förare, Pelle Sääv, Mats Jonsson och Mikael Lindqvist, bröt.

På den medaljfest som hölls efter tävlingen i Köping hyllades Tractive och laget tilldelades förutom diplom även ett Teamtält, värt 30 000 kronor, som samarbetspartnern Frans August bidrog med. Priset överlämnades av Tomas Lindgren på Frans August Tält.

Ett lyckat test
Årets teammästerskap var ett test som föll väl ut. Flera team anslöt sig under säsongen och finalen bjöd på dramatik då samtliga team inte kom i mål. Finalen kryddades också med att Team Tätab ersatte Pontus Tidemand med Esapekka Lappi.

– Det är precis det vi vill med teammästerskapet och möjligheten att komplettera med en utländsk deltagare. Flera team har även utnyttjat möjligheten att stå gemensamt på serviceplatsen för att dela på markservicen. På det viset skapar vi även möjligheten till en snyggare och mer intressantare serviceplats. Årets samarbetspartner Frans August är med även nästa år och förhoppningsvis kan vi då även fylla på med ytterligare partners för att höja värdet av mästerskapet. Vi ser fram mot en ny säsong 2013, säger Mats Jägerhult, SM-koordinator.

Slutlig poängställning Teammästerskapet 2012, 6:6
1. Tractive, 73,5
2. Eljas Motorsport, 66
3. Yokohama Motorsport Sweden, 58
4. JRM Racing, 49
5. Team Bilam, 48,5
6. Rally For Fun, 46
7. Team Tätab, 42