Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Dramatisk avslutning av Rally-SM 2012

Kolsvarundan utvecklade sig till en minst sagt spännande SM-deltävling i rally. Arrangören lovade före tävlingen att vägarna skulle vara utslagsgivande. De fick rätt. Manfallet blev omfattande.

Det finska stjärnskottet Esapekka Lappi som gjorde ett inhopp i SM-serien i Pontus Tidemands ställe höll för favoritskapet. Trots en fullfartssnurrning under förmiddagen som kostade honom två placeringar kom han under eftermiddagen tillbaka och vann Kolsvarundan i överlägsen stil.

– Det var en fin tävling, jag gillade vägarna. Det var ett nöje att komma hit, säger Esapekka Lappi på målrampen. Till trumpetfanfarer firade Lappi och co-drivern Janne Ferm segern genom att spruta Pommac över publik, teampersonal och publik.

Johan Holmberg och Jonas Olsson i trimmat respektive otrimmat 2WD var två mycket nöjda förare efter helgen. De säkrade nämligen ett guld var.

– Jag har kämpat för det här länge. Det här trodde jag inte i morse, jag fattar det inte riktigt ännu, säger Jonas Olsson.

Jonas var hårt ansatt av Mattias Jirvelius och Victor Henriksson som dock inte höll hela vägen. Jirvelius åkte av och Henriksson tvingades bryta med bromsproblem.

Johan Holmberg hade ett bra utgångsläge inför tävlingen men en punktering förändrade förutsättningarna drastiskt.

– Det blev lite onödigt spännande med punkteringen. Det var helt mitt eget fel, jag satte in hjulet för tufft i en sväng, säger Holmberg.

Men han kom tillbaka och kunde ta tredjeplatsen vilket gav honom guldet. Han har redan bestämt sig för att satsa vidare i SM 2013.

– Absolut, SM blir ju bara bättre och bättre, säger Suzukiföraren Johan Holmberg.

Redan före Kolsvarundan stod det klart att Mats Jonsson tog SM-guldet i Trimmat 4WD då Pontus Tidemand inte kom till start. Något som visade sig bli betydelsefullt. Jonsson tvingades bryta tävlingen på SS 8 på grund av tekniska problem. Hade Pontus vunnit tävlingen i det läget hade guldet varit hans.
Även Patrik Johansson i Otrimmat 4WD hade säkrat guldet innan tävlingen i Köping. Det hade även Johan Carlsson gjort i JSM.

2012 år Rally-SM kan sammanfattas som mycket lyckat. Känslan är att mästerskapet är på uppgång. – Vi visste redan före säsongen att vi hade sex starka arrangemang med bra och erfarna arrangörer. Vi har tagit små steg framåt under året men det finns fortfarande mycket att göra speciellt med att förmedla rörliga bilder från tävlingarna, säger Olof Kånge SM-koordinator.