Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Upplagt för spännande SM-final i Köping

När 2012 års sjätte och sista SM-deltävling i rally avgörs 5-6 oktober runt Köping är det dags för medaljavgörandet. Den 21-årige finske mästaren Esapekka Lappi ger finalen extra krydda.

84 ekipage är anmälda till årets sista deltävling i Rally-SM som startar på fredag eftermiddag. Då går kampen om SM-medaljerna in i sitt slutliga skede.

Tävlingens första etapp körs på fredagen och innehåller en drygt fem kilometer lång sträcka som körs två gånger. Första gången i dagsljus och andra gången i mörker. Innan nattuppehållet ska de femton snabbaste förarna i de fyrhjulsdrivna klasserna och de fem snabbaste i de tvåhjulsdrivna klasserna välja startposition inför lördagens två etapper. Snabbaste ekipage på fredagen väljer startposition först.

Under lördagen körs tre sträckor två gånger vardera. En gång under förmiddagen och ytterligare en gång på eftermiddagen.

Intressant avslutning i 2WD De båda tvåhjulsdrivna klasserna är högintressanta då flera förare i varje klass slåss om SM-segern. I Otrimmat 2WD står det mellan Jonas Olsson, Mattias Jirvelius och Victor Henriksson. Två norrmän som är anmälda i klassen kan göra poängfördelningen än mer intressant.

Victor Henriksson som gjorde en våldsam avåkning i Linköping har trots det inte gett upp hoppet.

– Nu känner jag mig pigg igen men jag var dålig ett tag. Jag blev rejält mörbultad i ryggen i kraschen. Jag har inte fått så mycket stryk i en smäll tidigare men nu är det bara till att ladda på igen, säger Victor.

I Trimmat 2WD är det Johan och Johan som fajtas i toppen. Holmberg i Suzuki har bäst läge när Carlsson i Toyota stryker ett av säsongens resultat. Bakom dem jagar Tobias Söderqvist och Leif Peterson. Esapekka Lappi kryddar finalen

När det kommer till de fyrhjulsdrivna klasserna är Patrik Johansson klar mästare i Otrimmat 4WD. Även Mats Jonsson i Trimmat 4WD är klar mästare, för artonde gången i karriären. Detta då enda teoretiska titelutmanaren Pontus Tidemand inte kommer till start. Men den Skoda Fabia S2000 som Tidemand kör i SM kommer till Köping. I händerna på den finske mästaren Esapekka Lappi ska den fotsätta tampas i toppen. Lappi kör liksom Tidemand för det norska teamet Evenrally. Han rattar en Ford Fiesta S2000 i Finland.

21-årige Lappi har vunnit alla deltävlingar i årets finska mästerskap. Han har varit snabbast på 70 procent av mästerskapets samtliga sträckor.

Så sent som i helgen vann Esapekka Lappi Rajd Polski, den sista deltävlingen i årets rally-EM. Här körde Lappi för Skodas fabriksteam och han imponerade mycket på personalen på Skoda Motorsport. Han vann tio av 13 sträckor i tävlingen.

Lappi kommer även vara en av förarna som kör om Teammästerskapet. I Köping kommer han att representera Tätab som även har Ingemar Svensson och Hasse Gustafsson i laget. I mästerskapet är det Tractive som har greppet. Nominerade förare för Tractive i Köping är Leif Peterson, Tobias Söderqvist och Per-Arne Ljung.

De utmanas närmast av Eljas Motorsport som i finalen har nominerat Jimmy Joge, Joakim Nyman och Robin Friberg.