Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Svårkört race i Gruvrundan - flera segrare korade i Svenska Rallycupen

6 segrare korade i cupen efter Åtvidabergstävlingen, 2 segrare och massor av pallplatser återstår inför finalen.

Många av favoriterna höll för pressen på de mycket krokiga och luriga vägarna som Åtvidabergs MK letat fram i Östgötaskogarna, ett regnväder efter tre av de fem sträckorna gjorde det ändå tuffare och gav många omkastningar i resultatlistan.

"Kungen av Svenska Rallycupen", Jimmy Olsson tog efter hård kamp sin 6:e seger av 6 möjliga i den stenhårda konkurrensen för klassen A2WD, denna gången var det Johan "Kröken" Karlsson som bjöd upp till fight, Karlsson ledde efter 3 sträckor, men Olsson spurtade och tog segern samtidigt som han säkrade segern i cupen 2012. Olsson hade bra tempo, så bra att det även räckte till en 2:a plats total i tävlingen!

Klar cupsegrare 2012, blev även Joachim Grahn i 4WD. Grahn ledde inför de två sista sträckorna men fick lite problem och körde in på en andraplats, som räcker till slutseger eftersom störste utmanaren Jacob Jansson tvingades bryta på sträcka 1 med växellådshaveri. Klassegern togs nu av Eric Johansson som äntligen fick ihop det hela vägen till mål.

Även i B/C 4WD räckte en 2:a plats till cupseger 2012, Uffe Pettersson klarade den placeringen trots en hel del tekniska problem, där Gabriel Savela körde hem segern i klassen.

Hård kamp inför finalen kommer det att bli i B/C 2WD, där nu Kaj Banck gick upp i cupledning efter en seger, Joakim Larsson och Robin Wallon blev 2:a resp 3:a i B-klassen. I C-klassen vann nu Krister Frejd före Mattias Sundberg och Christian Gabrielsson, de två sistnämnda är också de som är med och slåss om cupsegern med Banck, Larsson, Wallon och Daniel Johansson. Således 6 stycken heta kandidater till finalen.

Std-klasserna, VOC/GrN och GrE hade hård kamp. VOC/GrN-klassen är absolut den klass som är jämnast i år, och även där är de 6 st som slåss om segern. I Gruvrundan var det Jesper Forsell som dock vann med god marginal, lite hjälpt av andras problem på slutsträckan, men en stabil körning till seger, Kristian Gustavsson och Andreas Pettersson tog övriga pallplatser bland A/B-förarna. I C-klassen vann Victor Karlsson före Emil Karlsson och Frederik Eckhardt. Emil Karlsson leder nu inför finalen men har bara 6 poäng tillgodo och 5 hungriga vargar som jagar strax efter.

GrE-klassen fick sin cupsegrare korad då Jesper Samuelsson tog en 3:e klasseger i A/B-GrE, denna gång för Tobias Gustavsson och Max Nensén. C-klassen vanns av Simon Johansson före Patrik Pettersson och Tomas Wärn. Nensén och Wärn är de som närmast slåss om pallplatserna i slutresultatet.

Vi avslutar rapporten från Åtvidaberg med de två sista klara cupsegrarna, och det är två förare som fixat fem klassegrar var på ett imponerande sätt. Janne Westlund i AppK och Henrik Johansson i Ungdomsrally vinner var sin klass med runt 30 sekunder och är mycket väl godkända cupsegrare efter den framfarten.

I AppK var det forna SM-mästaren Mats Thorzelius som var närmast före Ola Axelsson och Lars Pettersson. Pettersson tillsammans med Håkan Lindh får slåss om övriga pallplatser i finalen om fyra veckor.

Ungdomsrally vanns som nämnt av Henrik Johansson, och där Eddie Lundqvist och Victor Johansson blev 2:a och 3:a. Det är också de två plus Gustav Thorsell, som bröt i tävlingen, som kommer att ha tuff fight i Marknadsnatta.

Nu återstår en spännande final i Svenska Rallycupen, Marknadsnatta i Skänninge den 27 okt, en final som får lite extra krydda med "Power Stage" som ger 5-3-1 cuppoäng på sista sträckan, och att nu börjar förarna även att tvingas plocka bort poäng då bara 6 av 7 tävlingar räknas i slutresultatet. Så hur är det nu med mattekunskaperna, kan man köra på säkerhet eller måste man ladda fullt på "Power Stage", spännande värre inför finalen!

Svenska Rallycupen i samarbete med: MOCOMP, Tractive AB, KBT Safety AB, PPE/Yokohama, Trendab Motorsport och Öhlins.

Officiell webbsida: www.svenskarallycupen.se - där även aktuell cupställning inför finalen finns. Även "Facebook-sida": www.facebook.com/SvenskaRallycupen

Svenska Rallycupen
Crister Nystrand