Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Bara dagar kvar till East Sweden Rally 2012

På fredag, den 14 september, startar 2012 års East Sweden Rally utanför Cloetta Center i Linköping. Då ska 71 ekipage göra upp om segern i säsongens femte SM-rally på vägar runt om i Östergötland. Legendaren Björn ”Nalle” Johansson har sina favoriter till segern klara.

Det blev till slut hela 71 ekipage som kommer att göra upp om segern i årets East Sweden Rally. 18 av dem kommer från Östergötland. Den östgöte som i år började bäst i Rally-SM är Pelle Sääv från Linköping. På de tre första tävlingarna var Sääv tvåa två gånger och trea en gång. När sedan Sääv bröt i den förra deltävlingen visade Jimmy Joge att det finns fler Östgötar som kan vinna en deltävling i Rally-SM. Joge kom på andra plats i Västrallyt endast slagen av Sveriges nya stjärna i rally, 21-årige Pontus Tidemand från Charlottenberg i nordvästra Värmland.

Tidemand som vann East Sweden Rally i fjol och då även blev svensk mästare för första gången är sugen på nya framgångar i Östergötland.

– Vi vann East Sweden Rally förra året och jag kommer att gå för seger den här gången också. Jag trivdes i Linköping förra året och jag tror det kommer att bli en riktigt bra tävling och ett proffsigt arrangemang. Det är alltid inspirerande när en sträcka går så centralt som den första publiksträckan gör, säger Pontus Tidemand. Publiksträckan som Tidemand längtar till startar fredagen den 14 september klockan 17.30 vid Cloetta Center.

Nalle tror på Mäster Mats

En av Östergötlands största rallystjärnor genom åren är Björn ”Nalle” Johansson som självklart har full koll på händelseutvecklingen i Rally-SM.

– Jag tror att det blir en väldigt fin tävling. Sträckorna är omväxlande med skiftande karaktär. Vissa delar är väldigt krokiga medan andra bitar är snabba. Det skiftar en del hela tiden. Även underlaget skiftar från delar med lite lösare underlag till riktigt stenhårt, säger Nalle.

Vad det gäller toppstriden i tävlingen tror han att Mats Jonsson kan utmana Pontus Tidemand om segern.

– Jag är övertygad om att vi kommer att få se en helt annan Mats Jonsson nu. Jonsson med alla SM-guld har en oerhörd rutin. Han kan åka utav sjutton också, han känner bilen väl och är duktig på att hålla i ordning materialet. Hans ork, kunnande och utförande är väldigt starkt, säger Nalle.

Nalle kommer även att vara expertkommentator i den direktsändning som görs från tävlingen under fredagen. I de båda lokala kanalerna 24Corren, 24NT och webbens SBF Play kommer en direktsändning från rallyts första sträcka att genomföras. Klockan 17.20 startar sändningen.

Hålltider under ESR
Fredag 14 september
16.00 Mingel med förarna vid startrampen utanför Cloetta Center
17.30 Start vid Cloetta Center
17.40 Start SS 1 Stångebro (vid Cloetta Center)
20.43 Första bil till service vid Cloetta Center


Lördag 15 september
08.00 Service ut Cloetta Center
09.14 Start SS6
10.40 Start SS8 Stångebro 2 (vid Cloetta Center)
10.50 Första bil till service vid Cloetta Center
15.35 Målgång vid Cloetta Center


Urban Andersson, Pressvärd
Fredrik Andersson, Pressvärd
Joel Sannemalm, Pressansvarig Rally-SM