Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Frerik Åhlins medkänsla gav honom FIA WRC-utmärkelse i FInland

Den tredje deltävlingen i FIA WRC Academy var Neste Oil Rally i Finland, som kanske inte slutade som Fredrik Ahlin hade tänkt sig. Det blev en rejäl rullning på den första tävlingsdagen – som dessutom var hans 21:a födelsedag – vilket innebar ett alldeles för tidigt slut på rallyt för hans del. Men svensken kom ändå inte tomhänt hem, utan belönades med "Spirit of FIA WRC Academy". En utmärkelse han fick för sin medkänsla och välvilja.

När Fredrik körde ett pre-test-event i närheten av Säffle dagarna före tävlingen bjöd han in en speciell person som co-driver för dagen. Det var 12-årige Gabriel Seger från Smedjebacken. ”Gabbe” som lider av en muskelsjukdom hade en dröm - att få sitta i kartläsarstolen och känna på livet som en rally co-driver. Det var en dröm som Åhlin var mer än glad att få hjälpa till med att förverkliga.

Gabriel fick följa med på den snabba och tekniska teststräckan. Mellan körningarna njöt de av grillade hamburgare och snack om Fredriks WRC Acadmy-satsning och hans rallykarriär. Gabriel var ganska oberörd av Åhlins speed bakom ratten i sin Fiesta R2 och ville att Fredrik skulle lägga på ett extra kol.

– När jag först hörde talas om Gabriel och hans rallydröm tvekade jag inte en sekund. Naturligtvis skulle Gabriel sitta bredvid mig på rallytesten, sa Fredrik Åhlin efter testet.

– När vi båda var ordentligt fastspända med säkerhetsbältena körde jag några vändor i ett lugnt tempo. Jag tittade på Gabriel och såg hans leende. Jag frågade honom om allt var OK och om jag kanske körde för fort? Då sa Gabriel att allt var OK och att jag kunde köra fortare - mycket fortare! Då spred sig ett leende över mitt ansikte och jag tryckte pedalen i botten, berättar Fredrik.

– Jag vill säga ett stort tack till Gabbe eftersom detta var något väldigt speciellt även för mig, avslutar han.

Med stöd av Ford Racing i Europa och med däck från Pirelli, fortsätter WRC Academy med den fjärde deltävlingen av säsongen 2012, ADAC Rallye Deutschland den 24-25 augusti. Då för de tävlande för första gången i år att få smaka på asfalt.

Susanne Kottulinsky