© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Favoritsegrar i svårtkört ESAB-Rally

När Svenska Rallycupen besökte Laxå och ESAB-Rallyt under gångna Lördagen var det förhandsfavoriterna som laddade hårdast, i ett rally som blev svårkört med åskregnskurar under dagen.

En som bemästrade både hemmavägar och regnhala vägar var Eddie Hörbing som med sin WRC-Focus av nyare snitt dominerade och tog 4 klara sträcksegrar och vann med halvminuten i 4WD.

Bakom var betydligt hårdare om pallplatserna, där kampen och placeringarna växlade mellan Martin Berglund, Jakob Jansson och Mälarrallyvinnaren Fredrik Grahn. Efter den sista mycket regnhala sträckan var det överraskande junioren Jakob Jansson som knep 2:a platsen med 1 sekund före Grahn, med Berglund ytterligare 1.9 sekunder efter som 4:a.

I 2WD var det en stenhård kamp mellan publikfavoriten Jimmy Olsson, som vann i Mälarrallyt, och Tobias Söderqvist med ett flertal SM-delsegrar i bagaget. Kampen höll i sig hela dagen och slutade med en tidsskillnad på ynka 1.9 sekunder till Olssons fördel. Sista pallplatsen gick till unga Christopher Zeijlon som nu åter gör en strong körning efter sin 2:a plats i Mälarrallyt, killen har helt klart etablerat sig i 2WD-toppen. En som även var mycket nöjd vad Patrik Larsson från Nyköping, som körde in som fin 4:a i det nära 50 man stora startfältet, hans bästa rallyresultat någonsin enligt honom själv.

Bland våra klassiska bilar är det många som "genrepar" inför Midnattssolsrallyt i juli. Denna dag var det Staffan Bergdahl i en välljudande BDA-Escort som satte både Janne Westlund i Volvo och Claes Molin i Porsche på plats.

I Ungdomsrallyklassen (16-18 år) blev det hemmaseger genom Tobias Isaksson, 4.5 sekunder före Gustav Thorsell.

GrE vanns av Jesper Samuelsson före Max Nensén, där Ingmar Lund sedan segrade i C-klassen.

I VOC/GrN-klassen blev det en hel del favoritfall, Kristoffer Karlsson gjorde ett "taklägg" på sträcka 1, Anton Suontausta knäckte ett fjäderben på samma sträcka. På sträcka 3 försvann sedan Emil Kåberg till skogs och lämnade spelplanen fri till bla. Johan Gunnarsson som nu kunde vinna med 22 sekunder före Jimmy Wessbo. Snabbaste C-förare blev Peter Granqvist knappa 2 sekunder före Magnus Eriksson.

B/C-4WD vanns ganska enkelt av Gabriel Savela trots ett stopp mot en utplacerad halmbal på sista hala sträckan.

Dagens klaraste seger gick till Kaj Banck som också tog 4 klara sträcksegrar i B-2WD, och vann med över 37 sekunder före Robin Wallon.

Säker seger tog även Mårten Egertz i C-2WD där många konkurrenter försvann till skogs eller med tekniska problem.

Cuptabellen i Svenska Rallycupen börjar nu få lite struktur när två deltävlingar körts:

4WD har Grahn i topp före Jakob Jansson.
B/C-4WD leder Dick Larsson.
A2WD är Jimmy Olsson solklar ledare med 2 segrar av 2 möjliga, Zeijlon lika klar tvåa.
B/C-2WD har Wallon före Banck och Mattias Sundberg som topp tre.
VOC ser stora skiftningar i tabellen, men C-föraren Frederik Eckhardt leder före Oscar Johansson.
GrE leds av Jesper Samuelsson före Tomas Wärn.
I Ungdomsrally leder Gustav Thorsell före Victor Johansson
(I AppK avvaktar vi en cupställning tills vi vet vilka som åkte med/utan noter i ESAB-Rallyt)

Nu blir det tre veckors rast, vila och service innan Svenska Rallycupen intar Björkvik Ring i sydöstra Södermanland, där SMK Nyköping förlagt start&mål till Gästabudstrofén 7 juli.