Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Akropolisrallyt krävde sin tribut – de båda svenska landslagsförarna bröt i WRC Academy

Det blev en tuff tillställning för de båda landslagsförarna Pontus Tidemand och Fredrik Åhlin när de skulle försvara de svenska färgerna i Akropolisrallyt i helgen. Båda förarna tvingades under rallyts sista dag att bryta.

Akropolisrallyt, som är den andra deltävlingen av sex i WRC Academy, anses vara en av de allra tuffaste i kalendern. Det extremt varma vädret och de steniga och hårda vägarna gör rallyt extra tufft för ekipagen. Det här kan de svenska två teamen i WRC Academy med absolut säkerhet nu skriva under på.

Den 21-årige landslagsföraren Pontus Tidemand tillsammans med sin kartläsare Stig Rune Skjaermoen, låg dock i toppen under rallyts två första dagar. Pontus inledde rallyt starkt och slog till med snabbaste tid på första sträckan.

”Det var en bra början på en riktig tuff tävling, jag kände mig fram lite under första sträckan och fann ett bra tempo. Men det är ett överlevnadsrally, så det gäller att ta sig runt hel och hållen, speciellt under dag två då sträckorna är jättehårda mot bilen” sa Pontus efter första dagen då han med 3,9 sekunders marginal låg i ledning i klassen.

För den 20-årige landslagsföraren Fredrik Åhlin, med kartläsare Morten Abrahamsen, började rallyt inte lika bra. Redan på första sträckan började problemen för grabbarna.

”Allt flöt på bra och jag laddade fullt, men vid en hård inbromsning så sa det bara pang under bilen! Vi hade tyvärr slagit i en av de beryktade grekiska stenarna” berättar Fredrik sorgset.

”Och till råga på allt åkte vi på en punktering, och samtidigt började oljelampan att blinka. Under däckbytet såg vi att det läckte rejält med olja, tyvärr hade stenen slagit sönder oljetråget. Då tog vi beslut att bryta för dagen. Vi ville inte chansa på att köra vidare och kanske skada bilen ännu mer. Nä det var bara att bryta ihop och komma igen” berättar Fredrik.

”Det var ett klokt beslut att bryta i det läget” säger rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson. ”Det är klart mycket bättre att bita ihop och starta om dag två än att chansa och köra vidare med risk för motorras” säger Anders.

”Båda grabbarna visar ju kontinuerligt att de är snabba förare. Det är synd att vägarna i Akropolisrallyt är så tuffa mot bilarna. Det känns som om det mer blir en chansning på att bilen ska hålla ihop hela rallyt, än en ren förarprestation som till slut fäller avgörandet” säger Anders Dawidson.

Efter att etapp två avslutades på fredagen låg Pontus på en stark tredjeplats i klassen. ”Jag tog det medvetet lite lugnt för att verkligen ta mig igenom alla sträckorna. Jag körde snabbt men inte fullt eftersom det fanns så många stenar på vägen och det är bättre att köra runt dem än över dem” säger Pontus.

För Fredrik blev det några snabba sträcktider under dag två, men på sista sträckan slog en sten sönder växellådan.

”Jag är mest lycklig över hur Morten och jag lyckades reparera den skadade växellådan” berättar Fredrik. ”Jag tog min balaklava och tryckte in i hålet på lådan och sen hällde vi i vanlig motorolja. Man får ju ta vad man har. I värsta fall hade jag tryckt i ett paket margarin” säger Fredrik som sedan lyckades att ta sig hela vägen till serviceplatsen.

På rallyts sista dag tvingades tyvärr de båda svenska landslagsförarna att bryta.

”Jag kom bara ett par kilometer på sträcka elva så slutade bilen helt plötsligt att driva” berättar Pontus. ”Det var en av drivaxlarna som hade gått rakt av. Snopet! Just nu känns det fruktansvärt tungt eftersom vi verkligen har kört med insidan hela helgen och tagit det lite lugnare för att bilen skall hålla ihop på de dåliga vägarna. Nu är det bara att ladda om till nästa tävling i Finland och då är det bara vinst som gäller” säger Pontus.

Fredriks rally tog slut strax innan målgång på den sista sträckan. ”Jag lyckades pricka en liten stenhäll på insidan i en skarp kurva. Bilen gick upp på två hjul och höll på att tippa över. Jag fick ner bilen på alla fyra men då var det redan försent. Vi hade åkt av vägen och det tog i ordentligt i framvagnen och vi rullade ett varv framlänges nedför en slänt” berättar Fredrik.

”Det gick inte så fort. Vi fick lite plåtskador och efter lite fix och trix så tog vi oss upp på vägen igen och kunde för egen maskin ta oss tillbaka till serviceplatsen, igen. Nu glömmer vi det här, åker hem och kör många snabba mil med min egen Fiesta R2, åker sen till Finland och satsar på seger” säger Fredrik.

”Det blev en tuff tillställning för alla WRC Academy-ekipage i Grekland, inte bara för Pontus och Fredrik. Det var många som haltade över mållinjen. Precis som vi trodde. Nu hade vi stenarna och drivaxlarna emot oss, nästa gång blir det förhoppningsvis tvärtom. Nu är det bara för grabbarna att ladda om och förvalta det lite längre uppehållet till nästa deltävling på bästa sätt” avslutar Anders Dawidson.

WRC Academy Akropolis vanns av den brittiske föraren Elfyn Evans.

Nästa VM-deltävling för de två svenska landslagsförarna i WRC Academy blir Rally Finland, 2 – 4 augusti.

Poängställning WRC Academy 2012– Junior VM, efter två av sex VM-rallyn:

Pos Driver Total
1. Alastair Fisher 46
2. Elfyn Evans 38
3. Brendan Reeves 35
4. Jose Suarez 21
5. Timo Van Der Marel 18
6. Pontus Tidemand 17
7. John Maccrone 15
8. Fredrik Åhlin 11
9. Chris Duplessis 8
10. Joao Silva 4
11. Ashley Haigh-Smith 0


FIA WRC Academy 2012
Vodafone Rally de Portugal: 29 Mar - 01 Apr 12
Acropolis Rally: 24 - 27 May 12
Neste Oil Rally Finland: 02 - 04 Aug 12
ADAC Rallye Deutschland: 24 - 26 Aug 12
Rallye de France - Alsace: 04 - 07 Oct 12
Rally RACC-Rally de Espana: 08 - 11 Nov 12


Anders Dawidson