Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Mats Jonsson tog nionde segern i SSR

Trots manfall blev avslutningen av South Swedish Rally rafflande. Kampen om segern mellan Per-Arne Sääv och Mats Jonsson blev intensiv. Men gammal visade dig vara äldst även den här gången.
– Det var väl 1983 jag vann tävlingen första gången, säger Mats Jonsson som nu har nio segrar i tävlingen.Avslutningen av 2012 års SSR blev intensiv, vid lunchuppehållet skiljde det 8,4 sekunder mellan ledande Per-Arne Säävs och Mats Jonsson som jagade sin nionde seger i tävlingen. Då hade Sääv dessutom haft närkontakt med en björk på sträckan före uppehållet. Något som inte oroade Sääv alls. – Hjulet sitter lite snett men det får vi lösa, säger han.

Han är mer bekymrad av de tuffa vägarna som formligen åt däck.
– Det är jättetufft nu med alla punkteringar men vad ska vi göra vi måste köra på, säger han.

Han och co-drivern Kalle Lexe resonerade om de skulle ta ett eller två reservhjul med sig till eftermiddagens sträckor. Det skulle dock inte bli det som avgjorde.
– Vi är borta nu, vi har snurrat här inne, säger Per-Arne Sääv vid målet på SS14.

Då hade ledningen förvandlats till en andraplats med 12,6 sekunder upp till Jonsson. I mål efter 16 körda sträckor var differensen uppe i 23,4 sekunder.
– Det har gått bättre för oss idag. Jag tycker om vägarna här, för min del kan det kan vara ännu krokigare till och med, jublade Mats Jonsson innan han rullade över målrampen.
Sääv var inte riktigt lika nöjd med att bli tvåa.
– Det är tre tävlingar kvar i SM, någon jävla gång ska jag ta dig, säger Sääv med ett skratt till Jonsson.

Då hade redan storfavoriten Pontus Tidemand försvunnit från slutstriden sedan länge. På fredagens etapp drabbades han också av de tuffa vägarna.
– Jag har inte haft en punktering på två år så får jag två på samma sträcka, säger Pontus.
Han startade om på lördagen men drabbades återigen av problem med punkteringar och bröt tävlingen.

Hemmafavoriten Patrik Johansson fick en enklare väg mot klassvinsten än väntat, när Jimmy Joge försvann tidigt på lördagens etapp. Punktering på två sträckor i rad gjorde att Joge fick kasta in handduken efter SS9.
– På SS8 punkterade vi ett bakhjul, jag gled ut något men märkte inget men vi fick en pyspunka. På SS9 körde jag på en sten och punkterade höger fram. Vi hade bara ett reservhjul så vi kunde inte fortsätta, säger en bedrövad Joge.
Patrik Johansson var mycket lättad vid målgången. Hans eftermiddag var påfrestande av andra anledningar.
– Det var tufft mentalt, jag tänkte jättemycket på målet. Vägarna är tuffa och mycket kan hända så det var tufft men jag försökte åka på.

Hur skönt känns det att komma i mål?
– Det är helt underbart, skitkul, jag är glad att jag ändå lyckades hantera pressen, säger Patrik Johansson.

I Trimmat 2WD tog Leif Peterson segern komfortabelt när värsta konkurrenten Tobias Söderqvist bröt redan på första sträckan.
– Vi har åkt fort men säkert, vi är helnöjda med tävlingen, säger Leif Peterson.

Victor Henriksson i Otrimmat 2WD var kanske den förare som imponerade allra mest. Han hanterade sin motorsvaga Ford Fiesta väldigt bra och körde jämnt med de flesta trimmade bilarna.
– Vi har haft en helt otrolig helg, det känns nästan konstigt att grejorna höll ihop också. Mekanikerna har gjort ett bra jobb, de har fått spänna en del skruvar som skakat loss. Det kunde inte gått bättre, säger Henriksson.