© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Joachim Grahn premiärvinnare av Svenska Rallycupen.

Nya Svenska Rallycupen har nu haft sin premiär i klassiska Mälarrallyt 12 maj.

Det blev en lyckad premiär av cupen och en lyckad och uppskattad tävling signerad av SMK Södermanland, Gnesta MK och Taxinge MK, när Mälarrallyt avgjordes i skogarna mellan Eskilstuna och Åker/Taxinge/Gnesta med ett rekorstort startfält på hela 211 laddade tävlingsteam.

Vi fick se både överraskningar och väntade topplaceringar när det blev prisutdelningsdags på lördagkvällen. Absolut snabbast runt var långväga gästen Joachim Grahn från Simrishamn, som med sin WRC Focus knep segren i A-4WD med drygt 6 sekunder före Björn Adolfsson i sin WRC-Skoda.

Absolut största och kanske tuffaste klassen denna dag, A-2WD med hela 50 startande vanns övertygande av hård och brett satsande publikfavortiten Jimmy Olsson från Storfors som var en av förhandsfavoriterna. Helt klart var det dock en mycket överraskande, Christopher Zeijlon från Skillingaryd, som körde in på en 2:a plats 15 sekunder efter Olsson, sedan var det åter ett namn som figurerat i förhandssnacket, där Magnus Wallén från Vallentuna som knep sista pallplatsen.

En annan klass som alltid bjuder på stenhård kamp, så också denna gång med de 4 första inom 7 sekunder efter 31 minuters fullfartsåkning är Volvo Original, där det var Kolsvas Anton Suontausta som fick kliva högst upp på prispallen med 2,2 sekunder tillgodo på Mattias Olsson, Fryksdalen, och ytterligare 4,3 sekunder före Peter Elg. En mycket imponerande körning och bara 0,2 sekunder från pallplats kom vår SM-hockeymästare Emil Kåberg från Laxå, som verkligen visar att han kan hantera mer än puckar och skridskor! Snabbaste C-förare i klassen var hemmaföraren Frederik Eckhardt som körde in på en mycket bra 9:e plats.

En klar och inte helt oväntad seger ordnade Marcus Fors från Hälsinge i klassen GrE, där segermarginalen skrevs till 18 sekunder före Jesper Samuelsson, Storfors.

B/C-4WD blev det en dubbelseger för Katrineholm, där comebackande Uffe Pettersson imponerade och vann klart med 46 sekunder före klubbkompisen Kimmo Frondelius, där Petterssons tid även räckte till en total 13:e plats i det drygt 210 bilar stora startfältet!

Även B/C-2WD visade upp en kamp av hög klass, där det bara skiljde 4,4 sekunder på pallplatserna. Segrade med 3,8 sekunder gjorde Nyköpings Thorbjörn Gustavsson före Robin Wallon, Kungsör, som lyckades hålla undan före spurtande Joakim Larsson, Norrköping, med ynka 0,6 sekunder.

Nästa stopp för Svenska Rallycupen blir om en månad när Laxå MK arrangerar ESAB-Rallyt den 16 juni, där det åter är upplagt för en Rallyfest.

Långväga gästen Joachim Grahn, Simrishamn, satte alla på plats och blev premiärvinnare Svenska Rallycupen under Mälarrallyt 12 maj.