Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Ola Nilsson slog till direkt i premiären av Volkswagen Scirocco R-Cup

Ola Nilsson slog till direkt i premiären av Volkswagen Scirocco R-Cup – seger på Hockenheim

Ola Nilsson fick en drömstart på säsongen i Volkswagen Scirocco R-Cup när han vann helgens premiär på Hockenheim, Tyskland, före den tidigare Formel 1-föraren Mika Salo. Debutanterna Rasmus Mårthen och Mikaela Åhlin-Kottulinsky körde i mål på en tionde respektive 21:a plats.

Nilsson, som dessutom startade från Pole Position efter ett felfritt varv i fredagens kval, kontrollerade tävlingen från ledarposition och kunde utan misstag svara upp mot och dra ifrån en anstormande Salo i loppets slutskede. Hässleholmarens seger innebär också, förstås, att han lämnar premiären som ledare av mästerskapet.

Debutanten Rasmus Mårthen sparkade också han igång 2012 på ett lovande sätt. Ett misstag under kvalet innebar förvisso att dalmasen förlorade värdefull tid, men trots det kunde Mårthen köra till sig en tiondeplats på gridden inför lördagens race. När de röda lamporna slocknade hade Mårthen inga problem att komma in i tempot – trots att han aldrig tidigare tävlat på Hockenheim – och tiondeplatsen i starten förblev oförändrad in över mållinjen.

För Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev Scirocco R-Cup-premiären bokstavligt talat ett kraftprov. Efter att ha noterats för 19:e bästa tid i ett allmänt stökigt kval kunde Åhlin-Kottulinsky köra upp sig till en initial 13:e plats i inledningen av racet, innan debuten i den tyska enhetsserien försvårades avsevärt när servostyrningen plötsligt slutade att fungera. 19-åringen kunde trots en mycket tungstyrd bil till slut ändå ta sig i mål som 21:a, och kan blicka tillbaka på en helg då hon lärt sig en hel del om påfrestningarna i internationell racing.

Nästa deltävling för Volkswagen Scirocco R-Cup avgörs på EuroSpeedway Lausitz redan kommande helg (4-6 maj).

Ola Nilsson (24 år): ”En fantastisk start på säsongen! En seger är naturligtvis det optimala sättet att inleda mästerskapet på, och det här ger verkligen mersmak inför resten av året. Allt har gått enligt planerna den här helgen; från de första varven på träningen där jag mer eller mindre bara ville komma in i rytmen, via Pole Position efter perfekt timing på mitt enda försök i kvalet, till själva racet där jag gjorde en bra start och kunde spara en hel del push-to-pass till de avgörande slutvarven. Nu gäller det att försöka hålla den här nivån under resten av säsongen, och om vi kan göra det ser det onekligen bra ut.”

Rasmus Mårthen (19 år): ”Det är alltid svårt att veta var man står när man kommer till ett nytt mästerskap, en ny bil och dessutom en ny bana för första gången, men min målsättning inför den här helgen var att slå mig in i topp tio och det känns bra att ha uppnått det. Jag är fortfarande inte riktigt så bekväm i bilen som man bör vara och behöver lite mer tid för att anpassa mig till ABS-systemet som jag heller aldrig har använt mig av tidigare, men med några fler varv i ryggen kommer vi förhoppningsvis bara att bli starkare och starkare från och med nu.”

Mikaela Åhlin-Kottulinsky (19 år): ”En väldigt lärorik helg för mig, och överlag är jag absolut nöjd med min prestation så här i premiären. Jag fick en bra inledning på racet och klättrade till 13:e plats innan jag fick problem med styrservon. Bilen blev väldigt tungstyrd och jag fick kämpa hårt för att hålla farten uppe åtminstone någorlunda, men sådan är motorsporten och det är inget man kan göra något åt. Så länge tekniken och jag drog åt samma håll fungerade det mesta riktigt bra, även om jag fortfarande har en hel del kvar att jobba på – inte minst i kvalet där jag tog en del felbeslut den här helgen. Jag vet vad jag behöver förbättra framöver och ser redan fram emot tävlingarna på Lausitz om bara några dagar.”