Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Rally-SM satsar på nya evenemang 2013

SM-veckan i Falun och Stockholm Motorsport Weekend är två stora evenemang som kommer beröra 2013 års rally-SM på olika sätt. Två tv-mässiga arrangemang som kommer föra ut rallysporten till en större publik.

2012 års rally-SM är i full gång och säsongen ser ut att bli mycket spännande. Men de ansvariga för rally-SM vilar inte för det. Planerna för 2013 har kommit långt och de arbetar hårt för att fortsätta utveckla Sveriges bästa rallyserie.

Rally-SM till SM-veckan vinter i Falun 2013

SM-veckan vinter är ett evenemang som snabbt blivit mycket populärt bland arrangörer, förbund och publik. Under vecka fyra 2013 avgörs SM-veckan vinter i Falun och rally kan vara en av de nya sporterna på programmet.

SM-veckan har på några få år etablerat sig som evenemang och blivit allt mer uppmärksammad. Evenemanget växer för varje år, när den första SM-veckan arrangerades i Sundsvall 2009 fanns fem idrotter på plats, i vinter kommer över 20 olika SM-tecken delas ut. Vinterveckan i Östersund 2012 sågs av 1,4 miljoner tittare och besöksnäringen i Östersund fick ett rejält tillskott av intäkter.

Motorsporten har funnits representerad av olika mc-sporter tidigare och nu har alltså rally-SM ansökt om att få delta på SM-veckan vinter i Falun 2013.

– Vi har därför ansökt om att utöka antalet SM-tecken till att även omfatta sprint. Regler och förutsättningar är nu under utredning. Alla sporterna tv-sänds och det här skulle vara ett ypperligt tillfälle för att visa upp sporten inför en stor publik, säger Olof Kånge.

SM-organisatören arbetar tillsammans med motorklubben SMK-Dala Falun för att få till ett bra arrangemang.

SM-veckan är ett samarbetsprojekt mellan Riksidrottsförbundet och Sveriges television som genomförs i samarbete med berörda specialidrottsförbund och arrangerande stad.

Säsongsavslutning med rally på Globen City

Redan i slutet av januari blev det klart att bilsporten intar nya Stockholmsarenan så snart som 2013. Då blir det premiär för Stockholm Motor Weekend, ett motorarrangemang av stora mått. Rallysporten är naturligtvis en del av evenemanget.

Svenska Bilsportförbundet kommer i samarbete med Stockholm Globe Arenas arrangera en säsongsavslutning på nya Stockholmsarenan som ska stå klar sommaren 2013. Planering för helgen 8-9 november 2013 är redan i full gång.

– Rallyutskottet och SM-gruppen skissar på olika förslag över hur man kan genomföra någon typ av rallysträcka och vi får återkomma vartefter arbetet pågår. Vi hoppas på en unik möjlighet att visa upp sporten för en stor arenapublik i Stockholm, säger Olof Kånge.

Rally SM 2012

27-28 januari, Rally Uppsala, Uppsala
17-18 februari, Vinterpokalen, Sandviken
17-19 maj, South Swedish Rally, Tingsryd
17-18 augusti, Väst Rallyt, Trollhättan
14-15 september, East Sweden Rally, Linköping
5-6 oktober, Kolsvarundan, Köping