Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

RAFFLANDE FORTSÄTTNING I VOC SVERIGESERIE

Händelserikt när årets SverigeSerie i VOC Volvo Cup gick vidare med jämtländsk dubbeltävling

När MK VMT Jämtland arrangerade Rally Östersund och Rally Rissna, tävling två och tre av åtta i årets SverigeSerie var fonden snö i mängd, omväxlande och finurliga rallyvägar. Vädret gjorde också sitt för att bidra till feststämningen med bara några få minusgrader och strålande sol. Perfekta förutsättningar för vinterrally. VOC-fältet bjöd upp till dans med två rafflande föreställningar.

Rally Östersund, dag ett i årets enda dubbeltävling i SverigeSerien, bjöd på vinterally av gammalt klassiskt snitt. Smala, vindlande vägar bitvis över många sprätt och hopp.

Thomas Lahti vann första dagens fajt i VOC Elit A
Efter uppvisningen i säsongspremiären i Torsby fick Arne Rådström MK Ratten axla favoritskapet i klassen. Men redan på den korta första sträckan visade Bodens Thomas Lahti att han inte tänkte acceptera detta. Lahti tog ledningen med fyra sekunder.

På den 2,7 mil långa andra sträckan i rallyt kontrade en annan förhandstippad förare, hemmaåkaren Mattias Lönn. Mattias slogs i absoluta toppen ända till han avslutade sin rallyhelg abrupt med en vådlig fullfartsrullning på dagens sista sträcka, och skulle därför inte komma att ha med slutstriden att göra. Rådström gjorde också en mycket bra andra sträcka och ledde efter denna klassen skuggad av Lönn i sin tur någon sekund före Lahti och Niklas "Nibbe" Nilsson.

På rallyt båda slutsträckor spurtade Nibbe Nilsson för allt vad tyglen höll. Arne Rådström var trots det sträcksnabbast på tredje sträckan men tappade rejält till både Nibbe och Lahti på slutsträckan. När sekunder var sluträknade kunde Tomas Lahti bestiga prispallens högsta podium 1,8 sekunder före Nibbe som i sin tur var 0,9 före Arne Rådström. Så tätt är det i VOC.

Alexander Cruse vann till slut övertygande Elit B
I VOC Elit B gick Torsbys Per Nordahl ut toppsedad och favorittippad. Redan direkt från start visade dock en annan som fanns med i försnacket, Alexander Cruse från Kil, att han inte skulle bli att leka med den här dagen. Några sekunder bakom lurade Joakim Källberg från Örsundsbro.

När växellådan tappade treans växel för Nordahl på tredje sträckan så var det inget snack, ingen kunde hota Cruse som till sist vann komfortabelt med dryga 13 sekunder. Källberg ytterligare åtta sekunder efter på en stabil tredjeplats.

Per Kvarnström en liten skräll i Cupklassen
Sett utifrån premiärtävlingen i Torsby så var tipset att slaget i Östersund skulle stå mellan Freddie Magnusson som nu körde på hemmaplan och Torsbys Patrik Adolfsson.

Till en början såg tipset ut att hålla väl dock med klar inblandning från Micke "Bonnen" Larsson MK Rönne. Men efter dabackel på dagens andra långa sträcka var situationen helt förändrad. Adolfsson hade tappat minuter Magnusson såg nu tämligen ohotad ut. Laxås Magnus Eriksson jagade liksom Hällefors Per Kvarnström. Strömsunds Johan Emilsson lurade i vassen. Och dagen var långt ifrån över.

På rallyts sista sträcka hände allt. Magnusson rullade och förlorade sex minuter, Emilsson tappade ännu mer. Eriksson tappade också massor. Bonnen försvann helt! När vi summerade klassen hade Kvarnström vunnit före Torsbys Henrik Carlsson som plötsligt befann sig i hetluften, med Patrik Adolfsson på tredje plats. Rally är inte över förrän det är över, det är ett som är säkert.

Annan karaktär på andra dagens rally

Andra dagen i den jämtländska dubbeltävlingen bjöd på sträckor av en helt annan karaktär. Nu var det fina, släta och bredare vintervägar som bitvis därför var jättesnabba. Och om det var dagens sista sträcka i Östersund dag ett som bjöd på raffel så kom rafflet i Rissna dag två redan på den inledande sträckan.

Niklas "Nibbe" Nilsson tog omedelbar revansch i VOC Elit A
Redan på sträcka ett så tog Elit A klassen en dramatisk vändning. Unge fortåkaren Mattias Olsson hade kört av och hamnat så illa att han helt stoppade fältet. Arne Rådström förlorade dryga fyra minuter, Thomas Lahti drygt tre. Att alla tre av dessa herrar sedan under rallyt skulle åka superfort blev därför av mer akademiskt intresse. Istället var det Säffles Peter Elg som tog ledningen före Stuguns Martin Eriksson och Östersunds Pär Pålsson. Nibbe Nilsson och MK Team Treskes Peder Johansson jagade.

På andra sträckan ökade Nibbe och Elg tempot gemensamt med Eriksson bara någon sekund bakom. Tredje sträckan skulle bli avgörande, och här dominerade hemmaåkarna totalt toppstriden. Martin Eriksson körde som i trance och det var nu bara Nibbe och Mattias Nilsson som kunde hänga med i hans tempoökning.

På sista sträckan lade Nibbe in nådastöten och kunde vinna klassen sex sekunder före Peter Elg. Peder Johansson, med en skrynklig bil efter att ha åkt av och blivit påkörd under första dagens tävling och därför riktat plåt en stor del av kvällen, på en fin tredje plats ytterligare tretton sekunder bakom. Martin Eriksson var ytterst nära att på allvar utmana Nibbes revansch men en misförstådd not i rallyts allra sista kurva, med målskylten i bara ett femtiotal meter bort förvandlade en säker pallplats till en sjundeplats.

Stålande glad Anders Sjöbom vann VOC Elit B överlägset
Stoppet på första sträckan stökade också till dagen för de toppseedade i Elit B. Per Nordahl förlorade två och en halv minut, Alexander Cruse en och en halv och så var de borta ur toppstiden trots en del fantastiska fina tider på senare sträckor.

Istället tog Anders Sjöbom från Strömsund kommandot direkt. Dennis Askling från Hallsberg jagade liksom Degerfors Andreas Björkman och Joakim Källberg. Anders gjorde sitt livs tävling och vann till sist nästan en halv minut före Askling som i sin tur var tio sekunder före Källberg.

Johan Emilsson i Cup
Förhandstippade Adolfsson tog ett litet grepp om handlingen i Cupklassen på första sträckan. Men med en hel minut sämre tid än toppen på andra sträckan så var han borta ur toppstriden. Istället var det då Johan Emilsson som tog taktpinnen. Henrik Carlsson utmanade på de snabba vägarna som uppenbarligen passade honom som handsken. Bakom Henrik körde Torsbys Johan Eriksson snabbare och snabbare.

När snöröken lagt sig så hade Emilsson vunnit femton sekunder före Carlsson som i sin tur bara var 2,2 sekunder före Eriksson. Vilken härlig fajt ända in över mållinjen!