Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Fartfylld uppladdning inför Rally Sweden

På torsdag kväll startar årets upplaga av Rally Sweden med den numera klassiska superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad.

Uppladdningen kommer att bli fartfylld. Det lovar Tommy Kristoffersson och Peter Hedström som inför fullsatta läktare ska mötas i en spektakulär rallycrossuppvisning.

Nedräkningen för Rally Sweden 2012 har börjat. På torsdag kväll, exakt fyra minuter över åtta, inleds VM-seriens andra deltävling med det första heatet på Super Special Stage Karlstad.

Men innan det är dags för Sébastien Loeb, Petter Solberg, Patrik Sandell och övriga världsstjärnor att ta banan i besittning blir det bland annat intervjuer, förarpresentationer, autografskrivning, officiell invigning, fyrverkeri och rallycrossuppvisning.

I en duell man mot man kommer nämligen värmlänningarna Tommy Kristoffersson och Peter Hedström att mötas. Kristoffersson kommer till start i en VW Scirocco medan Hedström rattar den Skoda Fabia som han nyligen köpt av Michael Jernberg. Båda bilarna är goda för över 600 hästkrafter och gör 0-100 km/tim på cirka 2,5 sekunder.

Kristoffersson, 52 år, är den mest erfarne av de båda. Han har med stor framgång tävlat i både rallycross och racing. Numera är han stallchef för Volkswagens team i STCC.

Sciroccon Kristoffersson ska köra är, precis som Hedströms bil, byggd för rallycrossens värstingklass Supercars.

– Hittills har jag bara använt den som showcar i diverse sammanhang, men kanske, kanske tävlingsdebuterar jag med den i samband med sommarens EM-deltävling i Höljes. Jag har i alla fall kontrollerat att den tävlingen inte kolliderar med någon av tävlingarna i STCC, säger Kristoffersson, som kommer att köra torsdagens duell med gipsad vänsterfot.

– För några veckor sedan halkade jag på en isfläck hemma i Arvika och bröt vänster ben strax ovanför fotleden. Vad läkaren tycker om att jag kör tävlingsbil med foten vet jag inte. Jag har inte frågat.

28-årige Peter Hedström från Torsby har visserligen tävlat på hög nivå i många år, men står den här säsongen inför sin största utmaning i karriären. Hedström, som hittills deltagit i åtta EM-deltävlingar, ska nämligen köra hela mästerskapet.

– En medalj i EM jämte guld i SM är målet, säger Hedström vars främsta framgång hittills i karriären är från 2008 då han mycket överraskande vann en SM-deltävling i Strängnäs före meriterade herrar som norrmannen Sverre Isachsen och Andreas Eriksson.

Öppningsprogrammet SSS Karlstad på Färjestadstravet torsdag 9 februari
Kl 17.00: Grindarna öppnar.
Kl 18.15-18.45: Toppförare med kartläsare skriver autografer i Totohallen.
Kl 19.10: Line up
Kl 19.15: Förarna väljer startposition till Etapp 1.
Kl 19.36: Svenska Rallyförarklubben genom ordföranden Björn Waldegård delar ut hedersplakett till ung rallyförare.
Kl 19.45: Rallycrossuppvisning med Tommy Kristofferson, VW Scirocco och Peter Hedström, Skoda Fabia.
Kl 19.00: Föråkarheat.
Kl 19.57: Invigning med tal av landshövding Eva Eriksson.
Kl 19.59: Fyrverkeri.
Kl 20.04: Första heatet.

Jerker Johansson, assisterande presschef

Fakta Rally Sweden 2012
Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare. 2012 avgörs Rally Sweden 9-12 februari. Start och mål sker i Karlstad och den centrala serviceplatsen ligger i Hagfors. I år kommer ett flertal sträckor även att avgöras på norsk mark i trakterna kring Kongsvinger.

www.rallysweden.com