Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Klart med TV-produktion från Rally Sweden

Det blir global TV-produktion från Rally Sweden 9-12 februari. Ledningen för Svenska Rallyt tog beslutet i dag.

– Vi gör det för våra fans, för att rädda VM dess arrangörer och team samt för vårt eget värde gentemot våra sponsorer, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson.

Beslutet var emellertid inte helt enkelt att ta.

– Det här är ett mångmiljonprojekt och eftersom vi fortfarande inte är i mål ekonomiskt tar vi en stor risk, medger han.

Olsson hoppas dessutom fortfarande på positiva, ekonomiska signaler från såväl FIA som mästerskapets fabriksteam.

Det var i fredags som det internationella bilsporförbundet, FIA, överlät TV-rättigheterna till Rally Sweden. Det är första gången på 20 år som dessa inte hanteras från centralt håll.

– Vi hamnade i en lika oväntad som ny situation, men tack vare hjälp utifrån har vi lyckats hantera den.

För att producera de globala sändningarna har finska Filmworks engagerats. Företaget skickar ett 40-tal personer till Sverige.

I sin kamp mot klockan har ledningen för Svenska Rallyt tecknat många avtal med TV-bolag runt om i världen. Ett är med Sveriges Television vars satsning på Rally Sweden 2012 blir mycket omfattande. Bland annat kommer det för första gången bli rallyrapporter i populära Vinterstudion.

Rally Sweden tar sin början med superspecialsträckan på Färjestadstravet i Karlstad torsdag kväll.

Fakta Rally Sweden 2012

Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare. 2012 avgörs Rally Sweden 9-12 februari. Start och mål sker i Karlstad och den centrala serviceplatsen ligger i Hagfors. I år kommer ett flertal sträckor även att avgöras på norsk mark i trakterna kring Kongsvinger.

www.rallysweden.com