Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Suzuki 1300 RallyCup - Dan Anderssons Minne 2012

Rapport från Rallytävlingen Dan Anderssons Minne 2012.

I Suzuki 1300 RallyCup brukar man tävla om tiondelarna, men i första deltävlingen nu så blev differenserna större än vanligt. Troligtvis beroende på att det hann hända de tävlande massor av saker under dessa tre SS. En orsak var säkert sträcklängderna som ju låg runt två mil styck. En annan var att rallyt gick i mörker, vilket flera av deltagaran aldrig tävlat i tidigare. En tredje faktor var ju kylan som låg runt minus tjugo grader uppe i Bergslagsskogarna. Skulle vi låta alla Cupdeltagare berätta allt som hände dem så fick vi säkert trycka en tidning. Ifattkörningar, avåkningar, snörök, punkteringar, trasiga värmeelement, rasade motorer var några av ingredienserna denna kväll.

Först ut var våra unga utbildningsåkare som tävlar med instruktörer som co-drivers då de själva ännu ej har körkort. De kör dessutom utan pacenotes, precis som förr i världen. Daniel Budin med pappa Göran Hammarström tog täten före Andreas och Tommy Andersson och släppte den aldrig ifrån sig. Det blev en övertygande seger i ungdomscupen av det flitigt tävlande Gävleparet. Trea slutade Marcus och pappa Kenneth Svensson från Skånska Hässleholm. Snövanan torde vara mindre för dem liksom Andreas och Tommy som tävlar för SMK Hörby.

Bland övriga Cupåkare var det det 2010 års mästare Niklas och Johnny Östmark som öppnade fantastiskt starkt med en kanontid direkt på första sträckan. Hela 18 sekunder snabbare än tvåorna Niklas Pettersson/Tony Puumala! Trea, över En och en halv minut efter Östmarks rullade Ola Strömberg/Brittmarie Ålund in men de bröt därefter p.g.a. motorras. Mika Liimatainen/Carl Örberg som blev hindrade av Nicklas ”Nille” Elofsson var fyra med sin Citroen AX Sport och Peter Hultberg/Jan Larsson strax efter. Mikael Yliniemi bröt med trasig motor. Nille som lade sin bil på taket tyckte inte det var kul när man blev ensam i den mörka Björnjägarskogen. Särskilt inte om det är minus 20 och det inte fanns publik i närheten som kunde stjälpa rätt bilen eller erbjuda värme.

Andra sträckan hade en snabbare karaktär, vilket passade Nicke Pettersson/Tony Puumala bättre. Nu bara en sekund efter omöjliga Östmarks. Trea var nykomlingarna Carl-Johan Brantestad/Mattias Laago, Ydre MK strax före Jesper Ödberg/Fredrik Palm som i sin tur var 3,5 sekunder före Liimatainen. Sexa ytterligare ett nytt par i Hampus Böe/Patric Normark.

Sista sträckan vanns även den av paret Östmark som nu inte bara kammade hem fulla 20 poäng på tävlingen utan även full pott på alla sträckor, vilket innebär 20 poäng till. Är man överlägsen så är man. Dessutom fick de, precis som alla andra startande i Cupen en fempoängare att addera bara för att de tagit sig till Grängesberg och startat. I sina försök att slå Östmark och åtminstone lura honom på sträckpoängen körde Pettersson/Puumala av och tappade värdefull tid. Nu blev det istället Brantestad/Laago som blev sträcktvåa med Ödberg/Palm 3,1 sekunder efter sig.

Vann överlägset gjorde alltså paret Östmark före Nicke Pettersson/Tony Puumala. Trea blev lite överraskande Brantestad/Laago före Ödberg/Palm. När Pelle Lundgren inte tappar bakhjul, Marcus Jäder får värme i bilen så inte vindrutan isar igen, Peter Hultberg slipper punktering så kommer de säkert att komma högre upp i resultatlistan än denna gång.

Suzuki 1300 RallyCup vill tacka arrangörerna för deras stora tillmötesgående och en väl genomförd tävling med kanonfina fintervägar. Vi är även tacksamma mot våra viktiga sponsorer samt Sören Käll för ert generösa stöd! Om drygt tre veckor är det dags igen. Ännu fler och ännu längre sträckor väntar då i Lima. Men då blir det i dagsljus.

www.1300rallycup.se ”Mycket Rally för Pengarna” Mvh Ola Strömberg ÖREBRO