Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

”Allt föll bara på plats.”

Sweden World Rally Team - 2012-01-25 14:17

Om ett par veckor är det dags för årets upplaga av Svenska rallyt. På startlinjen i högsta VM-klassen står då Patrik Sandell, i en Prodrive MINI WRC, för nystartade Sweden World Rally Team. Målsättningen är att lotsa fram svenska rallytalanger in i världstoppen, och i förlängningen åter få fram en svensk världmästare i rally.

Bakom satsningen står flera av Sveriges största rallyprofiler genom tiderna. Bland dem förre världsmästaren Björn Waldegård:

Björn, det har gjorts flera elitsatsningar inom svenskt rally tidigare. Varför tror ni att det kommer att lyckas den här gången? Tidigare har det alltid satsats brett, på många samtidigt. Men vi vet att det inte går. Det här är en elitsatsning där vi fokuserar på en enda förare i tre år. Det är enda möjligheten att få fram en svensk i världstoppen.

Vad kan du bidra med?
Erfarenhet naturligtvis. Och sen blir det lite mer pondus, eller vad man ska kalla det, bakom satsningen när både Stig, jag och de övriga finns med och stöttar. Dörrarna öppnas väl upp på lite vidare gavel när folk ser att det är vi som står där och knackar på.

Patrik Sandell är den förare ni valt att satsa på under de första tre åren. Varför?
Han är komplett. Både som förare och i hur han sköter allt runt omkring, vilket är så ohyggligt viktigt idag. Sådant behövdes inte alls på min tid. Jag körde ju bara och så var det bra med det. Men nu är det så mycket annat som ska bakas in i hela projektet och där tror jag Patrik är överlägsen i Sverige idag.

Berätta om valet av MINI och Prodrive som bilpartners.
När vi kom så långt som att vi hade utsett Patrik till vår förare då fick han ha sista ordet om vad vi skulle satsa på. Och förstavalet gick faktiskt hem. MINI och BMW Sverige och Prodrive och allt föll bara på plats. Det kändes nästan enkelt.

Vad är en rimlig målsättning inför Svenska rallyt?
Patrik har en egen målsättning och det är att vara med uppe i toppen. Och den stöttar jag till 100 procent. Att han ska vinna är väl inte att begära, även om jag skulle bli glatt överraskad om även det skulle falla på plats.

Sweden World Rally Team är en gemensam satsning av några av Sveriges största rallyprofiler genom tiderna: Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Thomas Rådström, Jan Pettersson, Leif Asterhag och Staffan Parmander. Tillsammans har de hundratals VM-starter, delsegrar och VM-titlar på meritlistan. Och en oerhörd kompetens.

Sweden World Rally Team är en elitsatsning som ger en svensk förare chansen att tävla i WRC-klassen redan under 2012.