Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Mikaela Åhlin Kottulinsky till ”slutaudition” - VW Scirocco R-Cup 2012

Den svenska racingtalangen Mikaela Åhlin Kottulinsky är en av tre kvinnliga racerförare som kvalat in till den slutliga uttagningen om en förarplats i nästa års VW Scirocco R-Cup.

I början av november offentliggjorde FIA Women in Motorsport Commission vilka 11 internationella kvinnliga förare de nominerat till att tävla om en plats i Volkswagen Scirocco R-Cup 2012. En av dessa talanger var 19-åriga Mikaela Åhlin-Kottulinsky från Sverige.

Volkswagen Motorsport har sedan flera år ett samarbete med FIA Women in Motorsport Commission där man ständigt söker nya unga kvinnliga förartalanger, och nu erbjuder man åter igen en plats i VW Scirocco R-Cup. Förra året vanns platsen av den danska racingföraren Maiken Rasmussen.

Den 9-10 november var en mycket laddad Mikaela på plats i Oschersleben i Tyskland för att i kamp med de 10 andra kvinnliga förarna från hela världen göra upp om vem som skulle vinna den åtråvärda förarplatsen 2012. Den första uttagningsprocessen bestod av ett flertal körtester och innehöll även träffar med representanter för FIA Women in Motorsport Commision och Volkswagen Motorsport.

”Vi träffade även Kris Nissen, som är chef för VW Motorsport. Han menade att även om vi inte vinner uttagningen så kommer vi lära oss jättemycket av det här, och att vi skulle se uttagningsprocessen som personliga utvecklingsdagar” berättar Mikaela.

Det var tuffa uttagningskörningar under de två dagarna. Speedslalom med körning mellan koner och i smala portar varvades med bankörning på både blöt som torr asfalt.

En av testerna genomfördes med en tallrik på motorhuven med en tennisboll i. Testen gick ut på att ta sig igenom en slalombana så snabbt som möjligt och avsluta med att stanna i en kvadrat, utan att tennisbollen rullade ur tallriken.

”Det var tufft” säger Mikaela. ”Att hålla koll på tennisbollen och koner och kvadrater, samtidigt som man ska köra bilen så snabbt som möjligt, det pressade min koncentrationsförmåga till max. Jag trodde att jag kört långt över maxtiden på 50 sekunder, men sen sa instruktören att jag var den allra snabbaste föraren, någonsin” berättar Mikaela. ”Just den här övningen hade jag blivit tipsad om av Charlotte Haegermark, som var med i uttagningarna förra året, så jag var lite förberedd” säger Mikaela och skickar ett tack till Charlotte.

Uttagningsprocessen var egentligen planerad att avgöras under de två testdagarna men det visade sig vara svårt för juryn att välja en slutlig vinnare. Därför har nu de tre förarna med bäst resultat från testomgång ett bjudits in till en extra uttagningstävling där nya tuffa körtester väntar och där vinnaren måste prestera varvtider i närhet av ett förbestämt referensvarv för att slutligen vinna platsen i VW Scirocco R-Cup 2012.

”Jag är superglad över att jag fick den här chansen från början, och att nu vara en av de tre som går vidare till slutaudition är otroligt stort för mig” säger Mikaela som för att skaffa sig ännu mer kunskap om tävlingsbilen kontaktat den svenska landslagsföraren Ola Nilsson, som i år slutade på andra plats i VW Scirocco R-Cup.

”Jag har fått bra tips och råd av Ola och hoppas att det ska hjälpa mig att sänka mina varvtider på Oschersleben ännu mer” säger Mikaela.

På tisdag i denna vecka bär det av till Tyskland för den slutliga uttagningen. ”Jag ska ge allt… och lite till” avslutar Mikaela.