Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky - nominerad av FIA till uttagningen för VW Scirocco R-Cup 2012

FIA Women in Motorsport Commission har i dagarna offentliggjort vilka 11 internationella kvinnliga förare de nominerat för att tävla om en plats i Volkswagen Scirocco R-Cup 2012. En av dessa unga kvinnliga talanger är 18-åriga Mikaela Åhlin-Kottulinsky från Sverige.

Den 9-10 november kommer Mikaela Åhlin-Kottulinsky att vara på plats i Oschersleben i Tyskland för att i kamp med 10 andra kvinnliga talanger från hela världen, göra upp om vem som får den åtråvärda förarplatsen i VW Scirocco R-Cup 2012.

Volkswagen Motorsport har sedan flera år ett samarbete med FIA Women in Motorsport Commission där man ständigt söker nya unga kvinnliga förartalanger, och nu erbjuder man åter igen en plats i VW Scirocco R-Cup. Förra året vanns platsen av den danska racingföraren Maiken Rasmussen.

”Det är bara helt otroligt att lilla jag har fått chansen att representera Sverige i denna uttagning” säger en mycket glad Mikaela.

Mikaela har kört gokart de senaste åren med bland annat en fjärdeplats i SM i Rotax Max-klassen och har i år också tagit klivet upp till racingbil. ”Det har blivit en del långloppsserier i olika biltyper för mig under året. Jag har tävlat i både 4-hjulsdrivna bilar som Audi S4 Quattro, och även i en framhjulsdriven VW Scirocco. Den var snabb, men den var nog av lite mer äldre modell än den jag ska köra på Oschersleben” berättar Mikaela glatt.

Mikaela gjorde under året även sin första utlandsstart. Detta skedde på legendariska Hockenheim i den tyska långloppsserien DMV-TCC, där hon tilldelades Bellof-Juniorpokalen, som de 3 bästa juniorerna i tävlingen fick.

Kris Nissen, chef för VW Motorsport säger; ”Marknadsföringen av unga talangfulla förare är en viktig prioritering för oss på Volkswagen, och kvinnor skall inte vara något undantag enligt vår policy. Det är tredje året som VW Scirocco R-Cup kommer att köras och det är en värdefull racingskola där man förbereds inför högre klasser och har möjlighet att utvecklas till en professionell förare. Vi är glada över att kunna supporta FIA Women in Motorsport Commission i jakten på en ny kvinnlig ung förare även i år”.

”Fatta bara hur nervös jag är, nu förstår jag verkligen vad min bror Fredrik gick igenom inför uttagningen för Pirelli Star Driver och WRC Academy” säger Mikaela.

För Mikaela har det varit mycket de senaste dagarna i form av förberedelser. ”Jag har fått låna en VW Scirocco av Volkswagen Group i Södertälje och jag har även fått möjlighet att köra på min hemmabana Gelleråsen, där Oscar Svedlund var min coach, och det var väldigt värdefullt” berättar Mikaela.

Redan nu till helgen flyger Mikaela ner till Tyskland tillsammans med mamma Susanne Kottulinsky-Åhlin och mekanikern Joel Christofferson. ”Vi har lyckats ordna så att jag kan köra på banan innan uttagningstävlingen börjar. Att lära mig banan kommer att bli toppen, då har jag möjlighet att riktigt vässa till mig innan det är dags att verkligen prestera” säger Mikaela.

I slutet av uttagningsprocessen kommer en ung talangfull kvinna att väljas ut för att tävla i VW Scirocco R-Cup 2012, antingen i Junior eller Pro Cup. Den unga föraren kommer att ställas mot en blandning av racerförare, inte bara från Junior och Pro Cup, utan också i kategorin Legender, som inkluderar stjärnor från Formel 1, Indy Car, Rally och DTM.

”Jag ser verkligen fram emot detta och är oerhört tacksam för all hjälp och support som jag fått av alla, inte minst från min bror Fredrik, och självklart min mamma och pappa och Volkswagen Group i Södertälje” säger Mikaela.

FIA Women in Motorsport Commission har nominerat följande 11 unga kvinnliga förare till uttagnings-tävlingen på Oschersleben:
Mikaela Åhlin-Kottulinsky – 18 år – Sverige
Andrea Bate – 22 år – Sydafrika
Sarah Bovy – 22 år – Belgien
Andrina Gugger – 20 år – Schweiz
Vittoria Piria – 17 år – Italien
Louise Richardson – 18 år – England
Priscilla Speelman – 22 år – Holland
Kristina Vorndran – 17 år – USA
Christina Nielsen – 19 år – Danmark
Michelle Gatting – 17 år – Danmark
Sarah Moore – 17 år – England

Volkswagen Scirocco R-Cup är den första märkescup som kör med naturgasteknik, vilket ger 80 procent mindre CO2-utsläpp. Under 2012 kommer det att köras 10 europeiska tävlingar.

Fakta Mikaela Åhlin-Kottulinsky
Född: 13 november 1992
Bor: Karlstad
Familj: Pojkvännen Wilhelm, mamma Susanne Kottulinsky-Åhlin, pappa Jerry Åhlin, storebror Fredrik
Klubb: Värmlands KC
Racing-CV:
2004-2005 Gokart, Class Micro
2005 Overall winner of the final in MKR
2006-2007 Gokart, Class Mini
2007 4th place in MKR Södertälje
2008 Gokart, Yamaha
2008 The fastest laptime in the MKR-final
2009-2010 Gokart, Rotax Max
2009 Overall Swedish Championship 4th place
2010 Fastest girl in Rotax Max Eurochallenge in Austria
2011 NSHC; Nordic Six Hours Cup, VW Scirroco 2:nd place o/a
2011 MSLS; Long-distance Cup. VW Polo
2011 ER-Cup; Long-distance. VW Polo
2011 DMC-TCC, Hockenheim, BMW 1:R, “Bellof-Junior-Pokale”


Susanne Kottulinsky-Åhlin