Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

9 meter avgjorde i SuzukiCupfinalen

Årets sista deltävling och final i SuzukiCup avgjordes i skogarna runt Hovmantorp den sista lördagen i Oktober.

Bland Ungdomsåkarna var det SMK Hörbys Andreas Andersson som hade bästa utgångsläget före VÖMK´s Dennis Lund. Bland de mer etablerade tävlande som både hade körkort och förarlicens var det mera ovisst. 2010 års mästarpar Niklas och Jonny Östmark hade en anings försprång med 201,8 inkörda poäng. Därefter följde Fagerstas unge coming man Niklas Pettersson med rutinerade Codrivern Tony Puumala och åldermannen Ola Strömberg med sambo Brittmarie Ålund som notläsare. Ett par av dessa skulle stå som slutsegrare av 2011 års Suzuki Cup även om denna deltävling skulle vinnas av någon annan.

Lite nya förutsättningar rådde då det för ovanlighetens skull tilläts att vi fick köra igenom sträckorna två gånger med personbil före start. Självklart tog vi tillfället i akt för att kunna kontrollera Martinsson-noterna och göra egna justeringar. Cupgeneral Jonsson med duktige Christoffer Bäck dristade sig till att göra helt egna, helgens behållning konstaterade dom glatt efteråt. Två specialsträckor om c:a milen vardera skulle köras två gånger med service i Hovmantorp däremellan.

För ovanlighetens skull var det veteranen Ola som öppnade bäst och tog hand om ledningen med 1,7 sekunder före Östmark, tätt följd av Jonsson/Bäck. Starka vinnaraspiranten Nicke Pettersson tappade förvånande mycket och var redan 8,6 sekunder, vilket skulle visa sig ödesdigert. Femma på sträckan var C-föraren Jesper Ödberg med unge co-drivern Fredrik Palm.

Efterföljande SS2 kördes omgående och då hade paret Östmark inte helt oväntat lagt in en högre växel. Tiden 6:09,3 var outstanding och de spöade ledande Strömberg med 5,6 sekunder och övertog således ledningen. Nicke och Tony hittade tempot och var nu sträcktrea, 3 sekunder efter Strömberg.

Ställningen vid Serviceuppehållet var nu följande:
1. Niklas Östmark/Jonny Östmark Kolsva MS: 12:53,9
2. Ola Strömberg/Brittmarie Ålund Nora MK: 12:57,8 - 3,9
3. Lars Jonsson/Christoffer Bäck VÖMK: 13:07,2 -13,3
4. Niklas Pettersson/Tony Puumala Fagersta MK 13:09,4 -15,5
5. Jesper Ödberg/Fredrik Palm Falköpings MK 13:26,4 -32,5

Ungdomsåkarna Dennis Lund/Christer Carlsson ledde före Andreas Andersson/Tommy Andersson.

Nu skulle samma sträckor köras en gång till. Dock med den skillnaden att 70 tävlingsbilar passerat. Det skulle innebära att allt löst rullgrus var borta och fästet sannolikt mycket bättre. Eventuellt skulle vägen kunna vara sönderkörd på sina ställen. SS 1/3 var mycket snabbare än vad man kunde förvänta sig av en Småländsk rallyväg men det hade tydligen passat Ola och Brittmarie bra första varvet. Stärkta av självförtroendet den sträcksegern gav satte de nu högsta fart och lyckades bättra sin tid från första gången med hela 11,8 sekunder. Då Östmark fick en onödig sladd på ett ställe lyckades de ej bättra sin tid mer än 0,9 sekunder betydde det att Strömberg återigen var i ledning. Nu med 8,9 sekunder. En ännu vassare förbättring gjordes av paret Pettersson Puumala som kapade hela 12,6. Därmed passerade de Lasse Jonsson/Christoffer Bäck.

Seger i tävlingen var långt bort för Pettersson och Cupsegern var utesluten om det inte hände Strömberg och Östmark något radikalt. Men i motorsport kan allt som bekant hända så hoppet var ej helt ute för dem. Paret Strömberg/Ålund hade dock helt klart för sig att de trots sin 8 sekundersledning inte skulle bli mästare om de ej vann även sista sträckan. Det beror på det sinnrika poängsystem som cupen utvecklat och som premierar varje enskilt sträckresultat. Full attack var det som gällde och då på den sträcka som Östmarks nyligen hade utklassat övriga på. Vilka av de tre ekipagen skulle komma i mål undrade man.

Först i mål var Niklas och Jonny med tiden 6:07,9. Det var en förbättring med 2,1 sekunder. Nästa ekipage var Pettersson/Puumala som nu fått upp tempot rejält och slog Östmark med TVÅ tiondelar! Därmed lurade de förstnämnda på en poäng från 5 till 4. Tredje startande och i mål, kom Ola och Brittmarie med sin ”Alice” på tiden 6:06,7. Alltså FYRA tiondelar före Östmarks. Det betydde en tredje sträckseger och seger i tävlingen. Det betydde efter noggrann kontrollräkning att Ola och Brittmarie fått ihop 211,46 poäng och paret Östmark 210 poäng. 1,46 poängs skillnad alltså. Hade Östmark kört en HALV sekund snabbare hade de tagit hand om de 5 sträckpoängen och Ola fått 4. Då hade slutresultatet varit 211 poäng till Östmark och 210,46 till Strömberg. På en halv sekund hinner man ungefär 9 meter vid 80 km/tim. Kan det bli jämnare?

Även om Dennis Lund återigen vann ungdomsrallyklassen i denna deltävling så blev det flitigt tävlande Andreas Andersson med rutinerade pappan Tommy som tog hem årets UngdomsCup. Trea blev Daniel Budin från Gävle som vann den Walesresa till WRC-VM finalen i november som RALLYTRAVELS lottade ut.

Nu är årets Suzuki Cup avslutad och nu kommer årets deltagare att gå igenom sina bilar och montera nyrenoverade bromsar från UBD direkt tills 2012 års säsong. Då vet vi att vi blir ännu fler som skall vara med och tävla i detta trivsamma gäng. Ni som är intresserade att bli med är välkomna till Cupens årsmöte hos Johnny Johansson på Lindegården i Lindesberg nu på Lördag den 5:e November. Kontaktuppgifter finns på hemsidan liksom aktuell poängställning och övrig info

www.suzukicup.se

Suzuki Cup: ”Mycket Rally för pengarna!”

Lars Jonsson