Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Max attack i Suzuki Cup finalen.

När Växjö MS arrangerar finalen i SydSvenska RallyCupen (SSRC) för endast speciellt inbjudna förare så har man generöst nog också bjudit in Suzuki gänget till att köra sin final.

Lördagen den 29:e Oktober skall 88 kilometer avverkas varav nästan hälften på avlysta vägar av typisk småländsk kvalitet. Det handlar om två specialsträckor på dryga två mil som skall köras två gånger. En ovanlig grej som normalt bara tillåts i SM-sammanhang är att arrangören tillåter en genomkörning av banan innan start. Det betyder att de tillhandahållna arrangörsnoterna kan kontrolleras och vid behov justeras. Några kanske till och med dristar sig till att skriva egna?

I egenskap av ledare på 201,8 poäng kommer fjolårsmästarna Niklas och Jonny Östmark starta först och därefter följas av paret Niklas Pettersson/Tony Puumala som ligger tvåa, endast 7,47 poäng efter. De något udda poängtalen är resultatet av Suzuki Cupens unika poängsystem som även ger delpoäng för placering på varje enskild specialsträcka. Ännu mer komplicerat, spännande och ovisst blir det denna helg då endast 5 av 7 körda tävlingar räknas. För Östmarks del handlar det om att skrapa ihop mer än 33,8 poäng för att kunna öka på nuvarande skörd och för namnen Pettersson är det 26 poäng som skall räknas bort och bytas mot förhoppningsvis 38,5 poäng för att ta hem segern från Östmark som alltså måste hållas som favoriter. Även veteranen Ola Strömberg med sambon Brittmarie Ålund i högerstolen vill nog ha ett ord med i laget då de bara ligger 0,37 poäng efter Nicke Pettersson och har 31,5 poäng att byta bort. En joker i leken är Cupgeneralen Lars Jonsson som för detta tillfälle tagit in 2011 års dubble svenska mästare i rally Christoffer Bäck i högerstolen, sist han gjorde det slutade det med delseger. Det ekipaget kommer säkert vara med och stjäla poäng för topptrion.

Seger i tävlingen ger 20 poäng plus 5 i startbonus. Startbonusen behöver ej räknas bort. Tvåan får 16, trean 14, fyran 12 och från 5:e plats 10 poäng och ner till 5 som alla i mål får. Sedan delas ytterligare lika mycket ut dividerat med antalet sträckor, som i det här fallet ju är fyra stycken. Sträckseger betyder alltså 5 poäng och 4 till tvåan o.s.v. Fyra andraplatser och vinst i tävlingen skulle således ge 41 poäng (20+4+4+4+4+5startbonusen). Här finns alltså inget utrymme för taktikkörning utan det kommer att bli max attack från alla inblandade!

Även om alla Cupdeltagarna startar i en gemensam klass längst fram i startfältet oavsett förarklass så håller vi ett speciellt öga på C-förarna. Flest poäng hittills har paret Jesper Ödberg/Fredrik Palm. Dock inte tillräckligt för att vara säkra på att bli bästa C-team då Tobias Abrahamsson med pappa Börje har möjlighet att gå förbi.

De enda av Cupdeltagarna som får starta separat i en egen klass är ungdomsrallyåkarna. Där leder Andreas med pappa Tommy Andersson från Hörby före Dennis Lund med pappa Christer som instruktör/kartläsare. Om Andreas ser till att komma i mål med enbart andraplaceringar så bör han ändå hålla undan för Dennis med c:a 4 poäng.

När dammet lagt sig i Hovmantorp på lördag så vet vi med matematikens hjälp vem som är 2011 års Sukkamästare! En resa till WRC finalen i Wales med RALLYTRAVELS är förstapriset. Men spänningen slutar inte där. På den festliga prisutdelningen kommer ytterligare en resa för två att lottas ut bland samtliga Suzuki Cupdeltagare 2011. I vanlig ordning kommer det förstås delas ut en mängd övriga priser.

Aktuell poängställning och övrig info
www.suzukicup.se

Suzuki Cup Jonsson Bäck.JPG