Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Fredrik Åhlin fick käppar i hjulet

Stålkäpparna satte stopp för den svenske landslagsföraren Fredrik Åhlin i i det franska VM-rallyt i helgen.

När det franska VM-rallyt startade i torsdags så stod 17 st WRC Academy-team redo för att ta sig an de tuffa asfaltvägarna i trakterna av Strasbourg i Frankrike. Men när tävlingen summerades på lördag kväll så var det endast 8 team som hade lyckats ta sig över mållinjen. 4 av dessa hade dock fått starta om på lördagen. Det svenska teamet, med landslagsföraren Fredrik Åhlin och kartläsare Stefan Ottosson, var ett av dessa.

”Nu förstår jag vad som menas med ordspråket ”käpp i hjulet”, säger Fredrik efter målgång. ”Det var precis vad som hände mig. Två gånger dessutom. Arrangören har satt ner hundratals käppar längs vägen. Det har de gjort för att hindra oss från att gena för mycket i kurvorna och spruta upp lera på asfalten. En del käppar är mjuka och viker sig om man råkar träffa dem, men en del är hårda, av stål, och givetvis var just den käppen som jag lyckades träffa på SS2 gjord av stål. Det blev en träff i full fart och pang så fick vi punktering”, berättar Fredrik.

Det svenska teamet hade startat rallyt i ett högt men säkert tempo. ”Jag ville ge oss en säker start innan jag skulle börja attackera” berättar Fredrik. ”Men sen hände allt på samma gång, först fick vi punkteringen på SS2 och vi tappade nästan 3 minuter, och sen när det var dags att attackera så ställde en nedkörd käpp till det för oss” forstätter Fredrik. Några av vägkäpparna på SS3 hade körts på av tidigare bilar och många av teamen som passerade före Fredrik hade genat i de käpplösa kurvorna och sprutat upp lera på vägen. ”När vi kom till en sådan kurva där det låg mycket lera på asfalten så var det självklart glashalt. Det fanns inget att göra utan det bar rakt av vägen in i en jordhög, och vi fick bärgas till serviceplatsen” berättar Fredrik.

Teamet fick bryta resten av sträckorna på fredagen och startade sedan om på lördagen.

”Det var inte så mycket att göra åt saken” säger rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson som på plats kunde följa det svenska teamets framfart bland käpparna. ”Fredrik visar gång på gång att han är mycket snabb, bland annat genom sin andra plats på sträcka 12 på lördagen. Nu var det en käpp och halkig lera på asfalten som satte stopp för en bra slutplacering. Bara att ladda om till Wales” avslutar Anders.

WRC Academy Rallye de France vanns av den brittiske föraren Alastair Fisher och Fredrik Åhlin/Stefan Ottosson kom på 8:e plats och tog 4 nya poäng i serien. Det svenska teamet behåller också sin 8:e plats i tabellen.

Den sista deltävlingen i årets WRC Academy genomförs i Wales Rally GB den 10-13 november.