Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Fredrik Åhlin, i fin form för Rallye de France – WRC Academy

När det franska VM-rallyt startar på torsdag i denna vecka så står återigen den svenske landslagsföraren Fredrik Åhlin på startlinjen i sin Ford Fiesta R2, och till den här VM-deltävlingen har han även den ordinarie kartläsaren Stefan Ottosson tillbaka i högerstolen.

Det här blir den femte VM-deltävlingen i år för Fredrik, som tävlar i den nya Junior VM-klassen – WRC Academy. Totalt körs 6 deltävlingar i WRC Academy och Fredrik är en av 18 förare i klassen. För närvarande ligger han på en åttonde plats i sammandraget med endast 11 poäng upp till tredjeplatsen.

Det franska VM-rallyt är ett av två utpräglade asfaltrallyn i serien. Mellan 1973 och 2008 kördes rallyt på smala och krokiga vägar på Korsika, men nu är det andra året i rad som rallyt kommer att avgöras på VM-ledande Sebastien Loebs hemmaplan, i Alsace-regionen, med Strasbourg som huvudort.

”Det här blir årets tredje asfaltrally för mig” berättar Fredrik Åhlin. ”Nu har jag både Rally Tyskland och det belgiska Ypres-rallyt i ryggen. Båda var snabba och utmanande asfaltrallyn som gav mig många härliga asfaltmil i ryggsäcken. Nu gäller det att förvalta det på bästa sätt” säger Fredrik.

Rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson kommer att följa Fredriks framfart på plats i Frankrike, och han håller med; ”Tredje gången gillt brukar man ju säga, och jag tror att Fredrik har fått den erfarenhet som behövs för att göra ett riktigt bra resultat här i Frankrike” säger Anders.

”Jag är även övertygad om att Fredrik är i toppform både fysiskt och körmässigt. De rapporter jag fått gällande Fredriks träningsstatus är mycket bra. Han har kört intensivt med både krävande bilkörning och fysisk träning den senaste tiden” berättar Anders.

Avancerad bilkörning och hård fysisk träning har fyllt Fredriks dagar de senaste tre veckorna. Han har jobbat som förarinstruktör och stuntförare hos Audi under Frankfurtmässan i Tyskland.

”Massor med avancerad och tuff bilkörning på asfalt på dagarna, och massor med löpträning och simning på kvällarna har varit min melodi i tre veckor” berättar Fredrik. ”Jag fick bland annat tillfälle att bjuda en NBA-basketstjärna på en rejäl åktur i en Audi R8. Han var 2.13 lång och han var jätteglad när han klev ur min bil, men jag misstänker att han hade blåmärken på både knän, knopp och armbågar på grund av alla G-krafter i den trånga kupén. Tur att min kartläsare inte är lika lång” avslutar Fredrik.

Fredrik och Stefan är det enda svenska teamet som startar i Rallye de France. Rallyt inleds med Shakedown i Strasbourg på torsdag och avslutas med Hagenau-Power Stage på söndag 2 oktober.