Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Suzuki Cupens 6:e deltävling, Rejmeknixen

MK Ran i Askersund arrangerar på lördag den 24:e September sitt rally Rejmeknixen, en 13-milarunda där 45 kilometer fördelat på fyra specialsträckor är utmaningen.

Drygt 10 procent av startfältet utgörs av Suzuki Swift bilar i grupp N utförande. Trots att de är små så är de med sina ettriga 1300 cc 16-ventilersmotorer på 100 hästkrafter snabbare än man kan tro.

Tack vare att Cupen kör med i princip identiska bilar så blir fighten om placeringar och poäng stenhård. Regerande Cupmästarna Niklas och Jonny Östmark leder just nu men är långt ifrån säkra på förstapriset, resan med Rallytravels till WRC finalen i Wales. De jagas främst av paret Ola Strömberg/Brittmarie Ålund samt färgstarka junioren Niklas Pettersson med rutinerade co-drivern Tony Pumala, som får hålla hårt i tömmarna. Strax efter följer rutinerade Cupgeneralen själv, Lars Jonsson, denna gång med SM-kartläsaren Stefan Ohlson vid notblocket.

I Askersund kommer ovannämnda garanterat möta på stenhård konkurrens om både sträck- och totalpoäng av mycket snabba paret Johan Bengtsson/Christer Berg från Norberg som visat på riktigt högt tempo tidigare men som drabbats av onaturligt många tekniska problem och därför avstått sommartävlingarna.

Även om alla Cupdeltagarna startar i en gemensam klass längst fram i startfältet oavsett förarklass så håller vi ett speciellt öga på C-förarna. Flest poäng hittills har paret Jesper Ödberg/Fredrik Palm, men även där är det en helt öppen affär. Senast i Trollhättan var Nicklas Elofsson/Roger Lindholm 1,2 sekunder före Jesper och Fredrik.

De enda av Cupdeltagarna som får starta separat i en egen klass är ungdomsrallyåkarna (förare utan körkort ner till 16 års ålder). Dennis Lund med pappa Christer som instruktör/kartläsare och långväga Andreas med pappa Tommy Andersson är två par som kör Suzuki.

Förutom att man i Cupen har ett unikt poängsystem som även premierar placeringarna på varje enskild sträcka kommer situationen och poängberäkningen bli ytterligare tillspetsad då de flesta deltagarna nu måste börja att räkna bort erhållna poäng från en deltävling då det bara får tillgodoräknas från fem av sju. Niklas Pettersson har en 22 poängare att räkna bort och har därför stora möjligheter att avancera. Ännu bättre är det för Jonsson som har en överhoppad vintertävling och kan alltså tillgodoräkna sig allt han håvar in på lördag. Knivigare att öka på skörden har Både Östmark och Strömberg som kan räkna bort 33,8 respektive 31,5 poäng, förutsatt att de Knixar in mer under lördagen. Det blir inte lätt när nu Bengtsson, Pettersson och Jonsson är med och fightas om poängen.