Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Ford Racing visar upp Focus ST-R vid bilmässan i Frankfurt

Ford Racing visar upp Focus ST-R vid bilmässan i Frankfurt – Fords globala motorsportstrategi utvidgas

Den nya racingbilen Ford Focus ST-R gör debut i Tyskland som nästa steg i Fords globala motorsportsstrategi

Den Focus-ST-baserade racingbilen är redo för action världen över och klar för försäljning

Focus ST-R är snabb, följsam och konkurrenskraftig och riktar sig till såväl professionella förare som amatörer

Fords tydliga motorsportprofil i Frankfurt inbegriper även fyrhjulsdrivna Fiesta RS WRC och premiärvisningen av nya generationens EcoBoost-drivna Formula Ford

Göteborg, 12 september 2011 – I takt med tillverkningsstarten för nya serietillverkade Focus ST presenterar Ford nu dess motsvarighet inom motorsporten – racingutrustade, produktionsbaserade Focus ST-R – på bilmässan i Frankfurt.

Trots den stora likheten med serietillverkade Focus ST är Focus ST-R specialutvecklad för racingbanan av Ford Racing i Nordamerika. ST-R är en komplett tävlingsbil. Den har en kraftfull 2,0-liters EcoBoost-motor, skyddsbur som överensstämmer med FIA:s regler, uppgraderade bromsar och baninställd upphängning.

Med start i Nordamerika kommer den inom kort att finnas tillgänglig för racingteam i en rad olika serier.

Nya Focus ST-R har utvecklats av ingenjörerna på Ford Racing (med tekniskt stöd från Fords prestandafordonsgrupp) som har sett till att bilen kan tävla i en mängd olika serier, inklusive Grand-Am ST, World Challenge TC och den kanadensiska touring car-serien. Ford hoppas också att bilen kommer att köras i de europeiska racingserierna och stora nationella tävlingar som 24-timmars på Nürburgring.

Kopplingen till nya serietillverkade Focus ST är ingen slump.

– Från början byggdes Focus och nya Focus ST som vanliga personbilar, säger Jost Capito, chef för utvecklingen av prestandabilar och motorsportsverksamheten. Serietillverkade Focus har klassledande bromsar, köregenskaper och drivlinor, och fordonssystemens design och funktion har hjälpt oss att utveckla en global teknisk specifikation för team som vill tävlingsköra nya Focus på ett kostnadseffektivt sätt. Ford Racing i Nordamerika tog sig an denna uppgift och utvecklade nya Focus ST-R. Detta är ett perfekt exempel på hur en fantastisk produktionsmodell kan inspirera till en konkurrenskraftig racingbil för entusiaster.

Focus ST-R har i första hand anpassats för amerikanska och kanadensiska touring car-tävlingar och kommer att kunna beställas från Ford-återförsäljare i Nordamerika av såväl rutinerade proffsförare som glada amatörer. Fords mål är att i framtiden utöka tillgängligheten till andra regioner.

– Vi är oerhört glada över att Focus ST-R nu går från koncept till verklighet för motorsportsentusiasterna i Nordamerika och därefter förhoppningsvis i resten av världen, säger Jamie Allison, chef för Ford Racing. De tidigare körklara racingbilarna utvecklade för nordamerikansk racing har varit extremt framgångsrika, så vi hoppas och tror att ST-R kommer att bli den första bilen av det här slaget som används i tävlingar världen över. Jag ser det som en direkt följd av företagets globala plattformsstrategi och vårt tekniska supportprogram för användning av Focus- och Fiesta-modellerna inom motorsporten.

– Det här är en konkurrenskraftig, körklar racingbil som, med mindre modifikationer, ger våra kunder möjlighet att uppnå goda tävlingsresultat i ett flertal serier världen över. Bilen är också ett bevis på det fördjupade samarbetet mellan Ford Racing och vår grupp för utveckling av prestandabilar.

– Eftersom Focus ST-R är en produktionsbaserad tävlingsmodell har den karosspaneler och produktionsdelar av standardtyp där det är möjligt, tillägger Allison. Den som köper den här bilen får en helutrustad racingbil som bara behöver kommunikationsutrustning och kundens dekaler för att kunna tävlingsköras. Vi har redan sett ett stort intresse för den här bilen från ett flertal etablerade racingteam.

För de nordamerikanska kunderna är Focus ST-R den senaste i en lång rad körklara racingbilar från Ford, t.ex. Mustang FR500C, Mustang FR500S, Mustang Cobra jet, Boss 302R och Boss 302S. ST-R har en tydlig koppling till serietillverkade Focus ST.

Utvecklingsarbetet bakom Focus ST-R kommer också att resultera i ett sortiment Ford Racing-delar som kommer att finnas tillgängliga för tävlingsförare och entusiaster i hela världen.

Focus roll i Fords globala motorsportsstrategi

Uppvisningen av Focus ST-R i Frankfurt är en del av Fords kraftfulla motorsportssatsning och ett exempel på att företagets arbete för att främja motorsportsutvecklingen i hela den globala fordonsplattformen börjar ge resultat. Ford utnyttjar expertis inom teknik och produktutveckling för att fordon som Focus ST-R ska uppnå samma tävlingsframgångar som dem Fiesta uppnått i rallycross och X Games.

– Vi utvecklar prestandabilar utifrån våra fordonsplattformar med globala kunder i åtanke. Samma plattformstänkande tillämpar vi när det gäller motorsport, säger Capito. Syftet är att utnyttja vår interna kompetens inom motorsportsteknik för att kunna sätta konkurrenskraftig hårdvara i händerna på privata team och racingförare världen över. Focus ST-R är det senaste exemplet på detta.

Utvecklingen av racingbilen Focus, som utgör en viktig del av Fords nya globala motorsportsstrategi, bygger på internationella S2000-standarder. ST-R kommer att leda Focus till nya framsteg inom motorsporten, efter framgångarna för Team Aon i de brittiska touring car-mästerskapen.

Såväl Team Aons BTCC-bil (British Touring Car Championship) som nya Focus ST-R visar på en Ford-strategi med globala ambitioner att hjälpa privata team på alla nivåer till framgång.

Ford lanserade sitt globala program för motorsportsutveckling förra året. Kärnan är teknisk support och tillgång till prisvärd och globalt konkurrenskraftig hårdvara för privata team som väljer att tävla med globala Ford-bilar.

– Vi gläder oss enormt över Team Aons snabba framgångar med nya Focus i den brittiska touring car-serien och vi ser fram emot att snart få se ST-R på banan i världens racingserier, säger Capito. Vi räknar med att ST-R kommer att slåss om topplaceringarna på global nivå och därigenom föra vidare Focus framgångsrika racing- och rallytradition på både asfalt och grus.

Fördelar även för Fiesta

Enligt Capito är Fiestans växande framgångar inom motorsporten en följd av Fords unika globala motorsportsstrategi.

Fiesta Rallycross, som med Fords 2,0-liters Duratec-motor kan uppnå effekter på över 500 hk, är ett annat exempel på Fords globala motorsportsstrategi, då den körs i rallycross-VM, rallycross-EM och X Games.

I år dominerade Ford och Fiesta det första VM:et i rallycross någonsin. Ford knep förstaplatsen bland både tillverkare och förare. Fiestas förare Tanner Foust och Marcus Grönholm slutade på första respektive andra plats i den totala VM-tävlingen och vann dessutom de individuella SuperRally och RallyCross-tävlingarna. Vid förra månadens X Games 17 i Los Angeles vann Brian Deegan framför Foust och Grönholm när Fiesta tog storslam i rallytävlingen.

Mer motorsport för Ford i Frankfurt

Fords motorsportssatsning inbegriper även två andra betydelsefulla globala aktörer:

Ford gör en djärv återgång till motorsportens vagga i och med lanseringen av nya generationens Formula Ford, en ensitsig bil utrustad med en produktionsbaserad 1,6-liters Ford EcoBoost-motor och konstruerad enligt FIA:s senaste säkerhetsspecifikationer. Den här bilen är en modern version av ett koncept som har utgjort startpunkten för många toppförare i över 40 år.

Imponerande Ford Fiesta RS World Rally Car från Ford Abu Dhabi World Rally Team tar en paus för att visa upp sig i Fords monter på Frankfurt-mässan. Fiesta RS WRC har körts av förare som Mikko Hirvonen och Jarmo Lehtinen och lagkamraterna Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila, vilket gör den till en av hörnpelarna i världsrallyt. Även den världsberömda gymkhana-stjärnan Ken Block kör Fiesta RS WRC för Ford-sponsrade Monster World Rally Team i World Rally Championship.