Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Bilsportprofilen Ralph Grill, “Mr Clarion”, har lämnat oss

Som tidigare meddelats i Stockholmstidningarna har Ralph Grill, Vendelsö Stockholm, hastigt avlidit i en ålder av 74 år. Under sitt yrkesverksamma liv var han under många år VD för bilstereotillverkaren Clarions svenska försäljningsbolag. I den rollen kom ett sponsorskap initialt till Saabs rallyteam att utvecklas till en livslång vänskapsrelation mellan mig, tävlingsföraren Per Eklund, och Ralph, ”Mr Clarion”.

Första gången som vi möttes var 1979. Jag var kontrakterad som fabriksförare hos Saab:s VM-team medan Ralph var VD på ABIKO Radio som importerade bilstereoapparater av fabrikatet Clarion.

Genom att sponsra Saab:s rallyteam skulle de bygga varumärket Clarion, men framför allt öppna en försäljningskanal till dels bilfabrik, dels Saab-återförsäljarna. För Ralph handlade sponsorskapet inte bara om en dekal på en tävlingsbil, utan det var affärer som gällde.

1981, när Saab bestämde sig för att avveckla sin tävlingsverksamhet övergick Clarion till att bli min personliga sponsor, delfinansiär när jag inte tävlade officiellt för ett fabriksteam. Med det inleddes ett 25-årigt samarbete med både framgångar och motgångar tävlingsmässigt, men genomgående framgångar kommersiellt för Clarion.

Inom Clarion globalt kom Ralph att bli kontaktmannen för sponsorskap – han kallades för ”pappa Ralph” i den rollen. Han arbetade bl a med WRC och Le Mans från Clarions sida.

För Ralph var det viktigt att vara på plats tillsammans med kunder när jag tävlade i Sverige, Finland och Storbritannien. Särskilt var det sensommarens 1000 sjöars rally i Finland en höjdpunkt för kräftälskande Ralph. När jag åter började tävla med en Saab 1997, så var affärsrelationen mellan Clarion och biltillverkaren startnyckeln tillsammans med Ralphs och ”Erik Carlsson på takets” personliga engagemang i projektet. De tävlingsmässiga framgångarna lät inte vänta på sig – först SM-guld i rallycross och sedan EM-guld i rallycross. Sedan kom två segrar i världens tuffaste backtävling, Pikes Peak.

Sedan några år tillbaka var Ralph Grill pensionär, men hans intresse och personliga engagemang i bilsporten hade han kvar. Så sent som i samband med sommarens rallycrosstävling i Höljes och min 65 årsdag strax innan talades vi vid om att mötas, men p g a engagemang på annat håll kunde inte Ralph. Som alternativ pratade vi om en kräftskiva – en kräftskiva som vi inte fick uppleva tillsammans.

Jag är inte ensam i Bilsportvärlden om att sörja Ralph Grill, utan delar det är många andra utövare och arrangörer även här i Värmland som tack vare Ralphs arbete inom Clarion fått ekonomiska möjligheter för sitt tävlande.

Per Eklund

Genom
Göran Björklund