Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Fredrik Åhlin mycket nöjd med resultatet i ADAC Rally Tyskland

När starten för det tyska VM-rallyt gick i torsdags så stod det endast en svensk landslagsförare på startlinjen i klassen WRC Academy. Det var Fredrik Åhlin, tillsammans med kartläsaren Morten Erik Abrahamsen som ensam skulle försvara de svenska färgerna. Teamet slutade på en mycket hedrande sjätte plats. ADAC Rally Tyskland är ett utpräglat asfaltrally och för Fredriks del var det premiär på underlaget i VM-sammanhang.

”Ja det här var den riktiga premiären på asfalt, men jag gjorde smygpremiär på asfalt tidigare i somras” berättar Fredrik. ”Som tur var gick det att klämma in en testtävling på asfalt i min kalender innan det tyska VM-rallyt startade. Det var Ypres-rallyt i Belgien, och det gav mig en mycket bra känsla och träning för hur det skulle bli i Tyskland” fortsätter han.

”Jag och Mårten kom ganska snabbt in i rytmen under shake down på torsdagen, men en trilskande oljelampa störde vår koncentration” berättar Fredrik. ”Vi blev lite oroliga då vi trodde att oljetrycket var för lågt och vågade självklart inte ladda fullt på första shake down. Men när vi hade stannat till på servicen så kunde våra mekaniker försäkra att allt var okej, och vi beslöt oss för att mentalt koppla bort den irriterande blinkande rödlampan.”

Landslaget förbundskapten Anders Dawidson fick se sin landslagsförare sakta avancera uppåt i både placering och i sträcktider. ”Fredrik kom i mål 45 sekunder efter asfaltspecialisten Lemes på den första sträckan, men på slutet av tävlingen så var han uppe och nosade på topptider” berättar Anders.

”Ta bara den näst sista sträckan på lördagen då Fredrik endast var 1,9 sekunder efter toppduon Yeray Lemes och Craigh Breen som låg och slogs om segern. Det är starkt jobbat” säger Anders Dawidson.

En av de tuffaste sträckorna i rallyt var ”Pantzerplatte” som kördes inne på militärområdet i Baumholder. Där bjöds förarna på betongsuggor och stora stenar längs sträckan och av skarpa och hala hårnålskurvor kopplade till väldigt snabba partier, allt på ett asfaltunderlag som var beklätt med grus, damm och stenar.

”Stämningen på Pantzerplatte var helt fantastisk” berättar Anders Dawidson” och minsann, jag tyckte nog att jag såg ett leende på Fredriks läppar när han flög förbi mig vid den största publikplatsen på sträckan” fortsätter Anders.

En nionde plats efter första dagen böts mot en sjätte plats när klassen gick i mål på lördag kväll, och det var en mycket nöjd och glad Fredrik som klev ur sin Ford Fiesta R2 efter målgång.

”Jag rankar den här sjätteplatsen högre än min tredjeplats på Sardinien, för här var jag och nosade asfaltspecialisterna i bakluckan, och när det kommer till grusåka så vet jag att jag har dem efter mig. Jag är nöjd med min placering, mycket nöjd.

Fredrik ligger kvar på sin 8:e plats i tabellen och har endast 11 poäng upp till tredje plats.

ADAC Rally Tyskland vanns av Craig Breen och tvåa kom Yeray Lemes. Nästa utmaning för WRC Academy-förarna blir asfaltrallyt i Frankrike, som körs 29 september – 2 oktober.