Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Fredrik Åhlin startar i Neste Oil Rally

Fredrik Åhlin startar i Neste Oil Rally – med ny kartläsare och ”hemligt vapen” på armen!

En riktig Formel 1-tävling på grus väntar nu på den svenske landslagsföraren Fredrik Åhlin som på torsdag startar i Neste Oil Rally, som är den tredje deltävlingen i WRC Academy.

Neste Oil Rally är det snabbaste rallyt i serien och innehåller oändligt med snabba och höga hopp över blinda krön. ”Här gäller det att hålla tungan rätt i mun och våga sprången” säger Fredrik, som till den finska VM-deltävlingen har Stefan Ottosson bredvid sig i kartläsarstolen.

”Det är viktigt att kunna lita på varandra till 100% för att kunna hänga med fullt ut i det höga tempot, särskilt här i Finland som är att beskriva som ett Formel 1-lopp på grus! Supersnabbt och helt enkelt helfränt” säger Fredrik.

Stefan och Fredrik körde sin gemensamma premiär i Ypres Rallyt Belgien i midsomras där de fick 28 mil specialsträckor på sig att trimma ihop samarbetet. ”Det funkade klockrent i Belgien och det ska bli riktigt kul att starta här i Finland på torsdag” säger Fredrik.

Det är inte bara ett klockrent samarbete som krävs av teamet för att lyckas. Det kanske krävs en annan klocka också? På Fredriks vänstra arm kommer det att sitta en äkta finsk polis-klocka under träningskörningen!

Fredrik förklarar att högsta tillåtna fart under träningen är 90 km/h, och det är bara att se till att inte köra fortare än så, för då riskerar teamet böter och till och med startförbud! ”Klockan är en speciell present som jag fått av min morfar Freddy Kottulinsky, och den ska påminna mig om att inte köra för fort under träningen” säger Fredrik.

Polis-klockan fick Freddy när han var och testade Audi Quattro i skogarna kring Jyväskylä i början av 80-talet, och historien förtäljer att klockan överlämnades till Freddy av den högste Polischefen i Finland efter just en hastighetskontroll. Polischefen blev så imponerad av bil och förare att han efter en provtur i Audi Quattron överlämnade sin polis-klocka till Freddy.

I samband med varje deltävling i WRC Academy sätter sig alla klassens förare i skolbänken för att få ta del av erfarenheter från andra starka rally- och motorsportprofiler. Den här gången var det WRC-föraren Mikko Hirvonen som delade med sig av sina kunskaper inför sitt hemmarally. ”Det var intressant att lyssna på Mikkos tips och råd och det var bra att jag fick möjlighet att ställa några konkreta frågor kring de olika sträckorna och hoppen” säger Fredrik.

Fredrik har även blivit inbjuden att delta på den officiella presskonferensen för Neste Oil Rally, där han kommer att representera förarna i WRC Academy-klassen.

Nu gäller det för teamet att hålla maximalt fokus under träningen som väntar. ”Hoppas verkligen att Fredrik tittar ofta på klockan under träningen” säger Stefan Ottosson och blinkar med ögat.

Neste Oil Rally startar på torsdag och målgång för WRC Academy är på lördag.