Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Tre norska toppekipage till Öresund!

När startflaggan lyfts lördagen den 10 september för Öresundsregionens nya event, Öresund Rally för forntidens, nutidens och framtidens bilar, blir det med ett framstående startfält. Det står klart, efter att de första anmälningarna har kommit in.

Inte mindre än tre av Norges toppekipage i historiskt rally är bland de första anmälda.

Vinnaren av Rallye Monte-Carlo Historique 2009, Svein Lund och Tore Fredriksen kommer till start i deras fina Datsun 240 Z från 1971. Den är ”maken” till den bil, som vann Safari rallyt detta år. Svein Lund är en mycket erfaren och duktig förare och hans kartläsare Tore Fredriksen, är också en utav de bästa kartläsarna.

De får hård konkurrens från ett annat norskt toppekipage, Henning Jörstad och Tine Hallre, som ställer upp med en Renault Alpine A110 från 1973. De blev 2:a i Monte-Carlo 2009 efter en lång fight med just Lund och Fredriksen. Först på den sista etappen, ”de långa knivarnas natt”, i bergen norr om Monte-Carlo, fick Jörstad och Hallre ge sig. Ekipaget har tidigare valt Köpenhamn som startplats i Monte-Carlo tävlingen tre gånger och kommer nu till staden för fjärde gången och till Öresund Rally.

Det tredje norska toppekipaget som kommer till Öresundsregionen i september, är Åsmund Kleve och Oddvar Moland, som ställer upp med en Volvo PV 544 Sport. Härförleden blev Moland 2:a i Sveriges största historiska tillförlitlighetsrally, Midnattsolsrallyt – Regularity, som kartläsare till svensken Per du Hane i en Porsche och Åsmund Kleve blev 3:a som förare i sin Volvo med Jan Egil Jensen som codriver.

Dessa tre duktiga norska ekipage ställer upp i Öresund Classic Rally, där de bland annat möter dansken Lars Bäkkelund i en Fiat 128. Han blev 10:a, 6:a och 12:a i Monte-Carlo de tre sista åren och har Erik Rasmussen med i kartläsarsätet.

Så även om det ännu bara är de första anmälningarna som har kommit in till Öresund Rally, kan man konstatera att tävlingens historiska del får deltagare från några av Europas bästa ekipage, som varje år är goda för placeringar bland de tjugo bästa i Monte-Carlo Historique, som gäller för att vara världens största historiska rally med 340 deltagare.

De tre andra tävlingarna under Öresund Rally-paraplyet är Öresund Electric Car Rally för elbilar, där Peugeot är klara med att anmäla två iOn elbilar, Öresund Energy Rally för hybrid- och bränsleoptimerade bilar, där Opel kommer med den ännu inte lanserade Ampera, samt Öresund Tourist Rally, som är ett turistrally med ganska enkla tävlingsmoment för elbilar och bilar före 1986.