Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Generation Z tar över rallycrossen

Förra året var frågan Hansen, Isachsen, Walfridson, Jernberg eller möjligen Eklund. Men inför årets svenska EM-deltävling i rallycross i Höljes lördag-söndag är det andra efternamn och andra åldrar som gäller. Eller vad sägs om Lysen eller Heikkinen, 19 respektive 20 år gamla?!

I fjol var de en snackis inom rallycrossen – nu är de, 90-talisterna – generation Z, norrmannen Mats Lysen och finnen Toomas ”Topi” Heikkinen fullfjädrade utmanare till europaeliten i Supercars-klassen.

- Jag kan vara morfar eller farfar till dem, skrattar bilsportlegenden och nyblivne folkpensionären, Per Eklund inför helgens batalj i den djupa Finnskogen i nordvästra Värmland.

- Men det är inga dåliga pojkar, de har gått från klarhet till klarhet. Min adept, ”Topi” Heikkinen är etablerad som A-finalsförare i år, strået vassare var Mats Lysen i den senaste EM-deltävlingen som han vann, berättar Eklund.

Per Eklund välkomnar generationsskiftet. Han beskriver både Lysen och Heikkinen som ambitiösa och lyssnande arvtagare i EM-cirkusen.

- Jag ser en parallell med mitt eget tävlande.

- För det första var det kul när man för första gången slog de etablerade fabriksförarna, för det andra var det av stor betydelse när jag som enkel bonnpojk togs under ”Carlsson på takets” vingar hos Saab.

Han berättar att de råder en mentor-adept-relation mellan honom och ”Topi” i det lilla Saab-teamet. - ”Topi” lyssnar och lär hela tiden, han står alltid i första rummet för oss, hans bil är prio ett, säger Eklund. Han säger att han inte detalj kan uttala sig om hur samarbetet mellan Mats Lysen och ”Stecka” Walfridsons Helmia-team fungerar. - Jag vet bara att Lysen äger tävlingsbilen själv, men driver den tillsammans med ”Stecka”, avslutar Per Eklund.


Mentor Per Eklund ger sin adept, 20-årige finnen Toomas ”Topi” Heikkinen, goda råd.

Göran Björklund