Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Varken ålder eller Saab:s kris kan stoppa Per Eklunds start i Höljes 2-3 juli

65 år 21 juni. Saab i kris. Men varken åldern eller ett krisande Saab stoppar rallycrossföraren Per Eklund och hans Saab-team.

- Man får inte ge sig så lätt, säger nyblivne folkpensionären Eklund inför säsongspremiären i EM-deltävlingen i Höljes lördag-söndag.

Men starten i årets rallycross-EM har hängt i en skör tråd eftersom hans unge finske adept Toomas ”Topi” Heikkinen har första prioritet i EM. Det är han som står för fiolerna …

- Först ”Topis” bil, sedan min, förklarar Per Eklund, eller Pekka som han kallas i rallyvärlden. Med andra ord är det mesta sig likt i Eklunds värld – en ständig kamp mot klockan i garaget och på motorbanan.

Det var i fjol som Per Eklund tog in den då 19-årige finske racingtalangen Toomas ”Topi” Heikkinen som ”pay-driver”, detta för att finansiera sin verksamhet. Samarbetet blev ett riktigt lyckokast både för Heikkinen och Eklund. Inte nog med att ”Topi” vann finska rallycrossmästerskapet med en Eklund-Saab, han vann även finaltävlingen i det nordamerikanska mästerskapet.

- Vi pratar om en jättetalang, dessutom är ”Topi” smått otrolig i sin ambition, han är en riktig vinnare, menar Per Eklund och tillägger att nu börjar de riktiga framgångarna komma.

- Han är i A-final, bara vägen dit är lika tuff som att köra finalen. Ja, ännu tuffare, säger mentor Eklund om sin adept.

Per Eklund säger att han hoppas att ”Topis” och hans framfart i rallycross-EM stärker Saab och företagets personal.

- Vi ger oss inte, varken Eklund Motorsport eller Saab Automobile.

Idag är stödet till teamet minimalt från Trollhättan av förklarliga skäl. Per har deltagit i större kundevent som förarinstruktör och arvoderats för dessa inhopp under vintern. Inget mer.

- Och sedan finns det moraliska stödet, det är ömsesidigt, avslutar Per Eklund.

Saab-ologi a la Eklund

Jämte Erik Carlsson på taket och Stig Blomqvist, är Per Eklund den mest kände och framgångsrike Saab-föraren. I nästan 30 års tid har han till och från tävlat med det svenska bilmärket. Här är några milstolpar ur Pers Saab-liv

1967, köper sin första Saab 96 för att tävla med privat.

1969, tillsammans med bl a Stig Blomqvist, finnen Simo Lampinen tas Per under Erik ”Carlsson på takets” beskydd hos Saab.

1970, fabriksförare hos Saab. Eklund och Blomqvist utmanar ”flying finns” i rally-VM under ett nästan ett decennium med först röda, sedan orange och slutligen gröna V4:or.

1971, vinner Sveriges första rallycrosstävling i Hedemora med en Saab V4.

1976, vinner det svenska VM-rallyt i en Saab V4 med 160 hästkrafter under huven.

1978, lyckas med att ”äntligen” bli svensk mästare. Kör en Saab 99 EMS med 200 hästar under huven.

1979, slutar som fabriksförare på 100 procent hos Saab.

1982, Saab:s fabriksteam är under avveckling men Per startar privat i Svenska Rallyt med en Saab 99 Turbo. Blir fyra med bara 220 hästkrafter under huven och framhjulsdrift.

1983, ett nytt försök i Svenska Rallyt med Saab 99 Turbo, men tvingas bryta.

1997, med stöd från Saab och framför allt ”Carlsson på taket”, bygger Per en fyrhjulsdriven Saab 900 för rallycross, division 1.

1997, svensk mästare i rallycross med Saab 900.

1997, startar i brittiska RAC-rallyt (VM) med en Saab 900 Turbo.

1999, blir FIA Europamästare i rallycross, division 1, med en Clarion-sponsrad Saab 93. Fyrhjulsdrift och 600 hästar under huven.

2000, tar första segern i världens tuffaste backtävling Pikes Peak. Kör en egenutvecklad och specialbyggd Saab 9-3 Viggen med en motor på 850 hästkrafter.

2002, andra segern i Pikes Peak.

2010, trappar ner, tar in finske talangen Toomas ”Topi” Heikkinen som förare i rallycross-EM.

Göran Björklund