Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Blandat utfall för de tre svenska landslagsförarna i Rally d’Italia Sardegna - WRC Academy

Det blev inget roligt VM-rally på Sardinien för två av de svenska landslagsförarna, Calle Ward och Victor Henriksson, i den nya Junior VM-klassen WRC Academy. Båda tvingades av olika anledningar att bryta rallyt. Däremot gick det bättre för den tredje landslagsföraren Fredrik Åhlin, som tog sig igenom alla sträckor och slutade på en 3:e plats.

Rally d’Italia Sardegna som är den andra av sex deltävlingar i WRC Academy, där alla förare kör i identiskt lika bilar - Ford Fiesta R2, blev en riktigt tuff tävling med rejält manfall, inte mindre än 11 av WRC Academy-teamen tvingades att bryta rallyt redan under dag 1.

”Det var det absolut tuffaste rally jag någonsin kört” säger Fredrik Åhlin, som trots en hel del trassel lyckades ta sig genom alla sträckor och sluta på en hedrande 3:e plats.
”Vi har pressat oss till det yttersta. Bilen har tagit enormt med stryk men turligt nog så lyckades vi hålla ihop delarna hela vägen” säger Fredrik som tillsammans med kartläsare Björn Nilsson är nöjda med helgens bedrifter.

Förutom pokalen för tredjeplatsen, och de 15 VM-poängen fick Fredrik även ta emot en hedersutmärkelse av Bob Hermans från ett av WRC Academys partnerföretag, Ermis Insurance, för prestationen och bedriften att med trasig styrväxel ändå lyckas köra 5 specialsträckor på ett sådant sätt att de tog bilen till service för reparation.

För Calle Ward slutade rallyt redan på den fjärde specialsträckan. ”Inte den start på mästerskapet jag hade tänkt mig”, säger Calle som även bröt premiären i Portugal. Även öppningen på rallyt blev tung för Calle och hans kartläsare Erik Morten Abrahamsen. Duon rullade redan på den första specialsträckan. ”Det var en notgrej. Vi hade en för positiv not på en skarp sväng”, medger Calle. På SS4 tog tävlingen sen slut för värmlänningen. Motorras, precis som i Portugal. Någon omstart lördag morgon blev det inte. Skadorna på motorn var för omfattande.

Victor Henriksson var rejält laddad inför Sardinien. Hans 2:a plats i det Portugisiska VM-rallyt hade gett mersmak. Victor och kartläsare Joel Ardell visade redan från start att det skulle gå undan även i detta rally. Teamet levererade topptider på de två första sträckorna, och slog sedan till med en sträckseger på SS3. Problemen började dock på SS4 där Victor körde på en sten som orsakade ett oljeläckage. Skadorna var för stora för att kunna starta om under lördagen.

”Det känns bittert att inte kunna köra vidare. Vi har bevisat att när allt håller ihop så har vi varit mycket snabba. Jag är helt övertygad att vi hade bra chans och fart för att vinna tävlingen. Nu får vi njuta av det fina vädret istället” säger Victor. Sträcksegern på SS3 gav i alla fall Victor 1 VM-poäng och han ligger därmed på en 4:e plats i Junior VM med totalt 20 poäng.

Vann WRC Academy på Sardinien gjorde den estländska föraren Egon Kaur som därmed tog sin andra raka seger i klassen.

Nästa utmaning för de tre svenska landslagsförarna i WRC Academy blir Rally Finland, 28-31 juli.