Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Gott om jubileumsbilar på Elmia i påsk!

Årets Bilsport Performance & Custom Motor Show är verkligen en jubileumsutställning! Inte nog med att själva bilshowen firar 40 år, dessutom celebreras att bilen som uppfinning fyller 125 år och bilmärket Chevrolet 100 år. Dessutom är det 50-årsjubileum för bilikoner som Jaguar E-Type, Volvo P1800 och ”skrytbilen” Renault 4L.

Elmia kommer att kunna bjuda på en stor portion bilhistoria och många av bilarna kommer från medlemmar i någon av Motorhistoriska Riksförbundets 168 märkes- och lokalklubbar. Totalt räknar MHRF in cirka 96.000 medlemmar som alla hjälper till att bevara det historiska arv som våra gamla fordon utgör.

Den 29 januari 1886 fick Carl Benz patent på sin bil och räknas därför som bilens fader. Mercedes-Benz har låtit bygga några kopior av hans första bil och en av dessa visas på Elmia. 25 år senare drog Louis Chevrolet och William Durant igång tillverkning av bilar under Chevrolets namn. Den första ”Chevan” kan vi inte visa upp men många andra.

En del bilmodeller blir snabbt klassiker på grund av sin utstrålning. 50-årsjubilerande Jaguar E-Type är en sådan – av många kallad världens vackraste bil. Renault 4 L kanske inte har hyllats för sin skönhet men för sin praktiska funktionalitet. Riksbekant blev Renault 4 tack vare reklamgeniet Leon Nordins grepp att kalla den ”Skrytbilen” i annonserna.

Volvo P1800 är däremot en av Volvos elegantaste modeller någonsin, ritad av Pelle Pettersson. Alla tre 50-årsfirarna plus mängder av andra historiska fordon kan beskådas på Elmia i Jönköping i påsk. Alla som är intresserade av äldre fordon och vill värna om bevarandet av dessa som en ovärderlig del av vårt gemensamma kulturarv har anledning att göra ett besök.