Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Kunglig medalj till Sören Johansson

Svenska Bilsportförbundet - 2011-04-10 11:36

Sören Johansson, Linköping, är Svenska Bilsportförbundets ålderman i styrelsen. Han har varit med i sexton år, de senaste som vice ordförande. I helgen tilldelades han utmärkelsen Kungliga medaljen.

Som så många andra började Sören Johansson sitt ideella arbete i hemmaklubben, Västra Östergötlands MK där han i 21 år satt i styrelsen. Därefter blev det uppgifter i styrelsen för Östergötlands Bilsportförbundet, innan han valdes in i Svenska Bilsportförbundets styrelse. Det stora intresset är Rally.

När Svenska Bilsportförbundet i helgen samlades till förbundsmöte i Helsingborg hedrades Sören Johansson med den högsta utmärkelse som går att få - den Kungliga medaljen. Motiveringen löd som följer:
"Kunglig medalj nr 72 tilldelas en gentleman som man nog kan säga att där handlar det mycket om Rally, men som nu på senare tid får konkurrera med golfen. Hans meritförteckning sträcker sig från 1974 då han i 21 år satt som ledamot i föreningens styrelse. 1981-1995 pockade Östergötlands BF på uppmärksamhet då som ledamot följt av ordförandeskapet och ibland får 4-hjul ge vika för 2-hjul eftersom han har uppdrag i Svemos Disciplinnämnd. Ni kanske redan nu vet vem denna person är, om inte så kan vi tillägga att han har ett förtroendevalt uppdrag idag som vice ordförande i Svenska Bilsportförbundets styrelse sedan 16 år tillbaka."

Den Kungliga medaljen delades ut av förbundsordförande Kåge Schildt. Bilsporten tilldelades i år ytterligare en Kunglig medalj, denna gick till Bo Swanér, Trollhättan, för sina insatser i det internationella bilsportförbundet, FIA.

Utdrag ur statuter för Kungliga Medaljen Kungliga medaljen är instiftad för att utdelas till person som under en lång följd av år nedlagt ett hängivet, förtjänstfullt och framgångsrikt arbete för motorsportens främjande. Medaljen utdelas av Sveriges Motorfederation som består av de fyra förbunden Svenska Bilsportförbundet, Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo), Svenska Flygsportförbundet och Svenska Racerbåtförbundet. Medaljkommittén består av en person från respektive förbund. Därutöver har Hovet rätt att utse en representant.