Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Kunglig medalj till Bo Swanér

Svenska Bilsportförbundet - 2011-04-10 11:39

Bo Swanér har varit engagerad i internationell bilsport sedan 1990. Han är bland annat medlem i FIA World Rally Championship Commission och har deltagit som domare och observatör i över 100 VM-tävlingar. I helgen hedrades han med Kungliga medaljen.

Redan 1966 blev han invald i SMK Trollhättans styrelse, och satt sedan med som ombud för sitt distrikt i nio år. Efter några år som ideellt arbetande i Rallyutskottet gick han vidare internationellt där han ofta har uppdrag i de deltävlingar som ingår i Rally-VM.

När Svenska Bilsportförbundet i helgen samlades till förbundsmöte i Helsingborg hedrades Bo Swanér med den högsta utmärkelse som går att få - den Kungliga medaljen. Motiveringen löd som följer:
"Kunglig medalj nr 71 tilldelas en person som har en gedigen meritlista som enligt uppgift startade 1966 då han blev invald i sin förenings styrelse. Han har suttit som ombud i sitt distrikt under 9 år. 1982 gick han vidare till Rallyutskottet. 1990 startade han sin internationella karriär som ledamot i FIA World council och FIA Records Commisssion. Ytterligare två år senare valdes han in i FIA World Rally Championship Commission. Han är en eftertraktad person som domare och observatör med över 100 VM-tävlingar i bagaget."

Den Kungliga medaljen delades ut av förbundsordförande Kåge Schildt. Bilsporten tilldelades i år ytterligare en Kunglig medalj, denna gick till Sören Johansson. Linköping, för sina insatser bland annat som vice ordförande i förbundsstyrelsen.

Utdrag ur statuter för Kungliga Medaljen
Kungliga medaljen är instiftad för att utdelas till person som under en lång följd av år nedlagt ett hängivet, förtjänstfullt och framgångsrikt arbete för motorsportens främjande. Medaljen utdelas av Sveriges Motorfederation som består av de fyra förbunden Svenska Bilsportförbundet, Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo), Svenska Flygsportförbundet och Svenska Racerbåtförbundet. Medaljkommittén består av en person från respektive förbund. Därutöver har Hovet rätt att utse en representant.