Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Nu börjar VM-äventyret för Calle Ward

Calle Ward är framme vid sina drömmars mål. I morgon torsdag inleder han Rally Portugal, årets första deltävling i WRC Academy, nya junior-VM.

– Det känns enormt inspirerande och spännande att få inleda min första VM-säsong. Det här är något jag velat göra sedan jag var väldigt liten, säger 25-åringen från Karlstad.

Efter månader av noggranna förberedelser börjar äntligen det stora äventyret för Calle Ward och hans norska kartläsare, Morten Erik Abrahamsen, 36 år.

I konkurrens med 18 andra talangfulla ekipage väntar den första av sex deltävlingar i nystartade WRC Academy.

Rally de Portugal inleds med en superspecialsträcka i huvudstaden Lissabon på torsdag. Därifrån transporteras sedan bilarna 30 mil till Algarvekusten – och serviceplatsen vid Algarve Stadium – för två dagars intensivt tävlande.

WRC Academy har målgång lördag, övriga VM-klasser avslutar sitt tävlande dagen därpå.

– På söndag kommer vi att ha genomgång av tävlingen. WRC Academy är nyskapande med körning och utbildning i en bra mix. Vi utvecklas inte bara som förare utan även på det personliga planet, säger Ward.

För den nya VM-klassen kommer premiären att omfatta 28 mil SS fördelade på 13 specialsträckor.

– Tävlingen bjuder på bra och utmanande vägar med ständiga tempoväxlingar. Här kommer det att bli viktigt med bra noter för att kunna vara med och konkurrera, säger Calle.

I WRC Academy är de materiella förutsättningarna lika för alla. Samtliga tävlar i Pirelli-försedda Ford Fiesta R2, som drivs av M-Sport, företaget som också ansvarar för Fords VM-satsning i WRC-klassen.

– Att jag tävlade i en Fiesta R2 hela fjolårssäsongen är givetvis en fördel. Med tanke på att justeringsmöjligheterna i klassen är få känns det också bra att bilarna är försedda med samma typ av stötdämpare som jag använt tidigare.

WRC Academy ersätter gamla junior-VM som sedan starten 2001 bland annat sett mästare som Sébastien Loeb, P-G Andersson, Dani Sordo, Patrik Sandell och Sébastien Ogier. Samtliga är i dag etablerade i världseliten.

– Självklart är det dit även jag vill på sikt, men just nu ligger fokus på tävlingen i Portugal. Något placeringsmässigt mål har jag egentligen inte inför premiären mer än att jag med smart körning hoppas kunna vara med och kriga i toppen.

Förutom Calle Ward deltar ytterligare två svenska förare i WRC Academy: stockholmaren Victor Henriksson och Fredrik Åhlin från Hammarö. Sverige är det land som har flest förare i mästerskapet.


Foto: Per Wiksten
Calle Ward och Morten Erik Abrahamsen ser med tillförsikt fram emot premiären i WRC Academy, nya junior-VM i rally. Första deltävlingen avgörs i Portugal och under onsdagen genomförde det svensk-norska paret det sista testet inför start.

Fakta WRC Academy

  • WRC Academy 2011 omfattar sex deltävlingar (alla i Europa) i årets VM-kalender.
  • I det 19 bilar starka startfältet finns förare och kartläsare från 14 nationer.
  • Samtliga ekipage kör tvåhjulsdrivna Ford Fiesta R2 som byggs, drivs och servas av M-Sport.
  • Enhetsdäck från Pirelli gäller.
  • Startavgiften till WRC Academy är 135.000 Euro.
  • Segraren får ett stipendium värt 500.000 Euro att använda till en WRC-satsning 2012.

    WRC Academy 2011
  • 24-27 mars: Portugal
  • 5-8 maj: Italien
  • 28-31 juli: Finland
  • 18-21 augusti: Tyskland
  • 29 sept-2 okt: Frankrike
  • 10-13 november: Wales

    Fakta Calle Ward
    Född: 7 mars 1986.
    Bor: Karlstad.
    Familj: Mamma Annica, pappa Mikael, syskonen Richard och Lovisa.
    Klubb: Likenäs MK.
    Kartläsare: Morten Erik Abrahamsen, Norge.
    Tävlingsbil: Ford Fiesta R2.
    Hobby: Det mesta med motor på, gå på ishockey, konditions- och styrketräning.
    Mål: Vinna.

    Främsta meriter: Snabbast av alla Ford-förare under “M-Sport International Shootout” 2010. Segrare i Nordiska Topdriver och Ford Fiesta Trophy 2010. SM-trea i Trimmat 2WD 2009, tvåa i JSM 2006.