Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge - Rally Sweden

Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden är tillbaka för sin fjärde säsong i Sverige. Cupen är den enda märkesserien med hög profil för Lancer Evolutions-bilar i Grupp N, och med ökat stöd från Mitsubishi Motors - och med fler deltagare än någonsin - ser det ut att bli den bästa säsongen hittills!

Efter tio år i England och tre i Irland finns Evolution Challenge från 2011 bara kvar i Sverige. De andra har lagts ner. Därför blir det full fokus på detta enda mästerskap.

”Med det fantastiska gensvar vi får från de tävlande är vi glada över att kunna fortsätta med den svenska serien som nu går in på sin fjärde säsong”, säger seriens koordinator Simon Slade. ”Det är också glädjande att Mitsubishi Motors Sverige är angelägna om att engagera sig mer i år, för det i kombination med större konkurrens gör att vi har ett bra år framför oss.”

”Mitsubishi har under de senaste åren sett på Rallysporten något avvaktande, detta mest beroende på den aktuella världskonjunkturen. Men efter att vi nu sett hur, i synnerhet den Svenska, ekonomin återhämtat sig samtidigt som Mitsubishi ökar sin försäljning i Sverige med dubbelt så mycket som den övriga branschen, så känns det rätt att återigen vårda vårt arv av fyrhjulsdrivna bilar och segrar i Rallysammanhang.” Säger Niclas Larsered, Marknadschef på Mitsubishi Motors Sverige. Larsered forstätter: - ”Vi hittar ju faktiskt komponenter från våra Evolution-modeller i allt från antisladdsystem i Colt till drivkomponenter i fyrhjulsdriften i nya ASX. I tävlingsbilarna är dessa komponenter en avgörande faktor för att prestera, men till vardags förbättrar de säkerheten på väg till jobbet eller dagis. Inte minst så hittar vi ytterligheter av låg friktion eller rullmotstånd i tekniken som nu används i vår nya elbil i-MiEV. Effektivt tillvaratagande av kraft och naturresurser. Därför är det med stolthet jag nu ser så många Mitsubishi Evolution på startlinjen till årets Svenska Mästerskap och Rally Sweden i synnerhet.”

I Evolution Challenge 2011 finns samma sex deltävlingar som ingår i Rally-SM. Premiären är den mest prestigefyllda tävlingen av dem alla: Rally Sweden kommande helg. Tävlingen är också först ut i World Rally Championship, där de internationella ekipagen kör tre dagar. De som kör Rally-SM har målgång på lördag, och merparten av de tävlande i Evolution Challenge återfinns i den delen.

WRC-bilarna startar på torsdag kväll med en superspecial på travbanan i Karlstad. Därefter väntar 21 fartsträckor innan målgång söndag eftermiddag. Rally-SM och Evolution Challenge startar från serviceplatsen i Hagfors på fredag morgon, och har sedan totalt 8 sträckor att köra där den sista är superspecialen i Karlstad.

Jocke Nyman, 2009 års mästare i Evolution Challenge, kommer till start, liksom regerande mästaren Jimmy Joge. Båda kör nya Evolution X. Andra toppförare är Patrik Johansson, Markus Hällbo, Hans-Erik Weng, Anders Jonasson, Ramona Karlsson och Joachim Carlström.

Välkommen till start är också regerande mästaren i STCC, Swedish Touring Car Championship, Richard Göransson. Även om han får anses orutinerad i rally, så har hans start redan gett mycket uppmärksamhet åt tävlingen och Mitsubishi-serien.

Andra förare som har lovat att göra sin första start i Evolution Challenge det här veckoslutet är Kristian Johansson, Cemoni Ohlsson, Johan Rudengren, Niklas Hägg, Daniel Johansson och Jan-Erik Folkesson.

”Vi hoppas faktiskt få ytterligare några startande i serien när bilarna når startrampen”, säger koordinator Simon Slade.

Även i år får vinnande ekipage i respektive deltävling en prissumma, liksom i slutet av säsongen. Mästaren får sedan hjälp med sin satsning inför 2012 Evolution Challenge.

2011-års Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden sponsras av: Mitusubishi Motors Sweden, Pirelli däck, Sunoco bränslen, Öhlins stötdämpare, Speedline Corse PPE fälgar, Endless bromsbelägg, Drenth Gearboxes, PIAA extraljus, Sparco racekläder, MPart, RPM Promotions och Raceconsulting rally resultservice.

2011 Kalender

10-12 februari - Swedish Rally - Karlstad (snö)
11-12 mars - Fäviken Winter Rally - Åre (snö)
2-5 juni - South Swedish Rally - Ljungby (grus)
12-13 augusti - Snapphanerallyt - Hässleholm (grus)
15-17 september - East Swedish Rally - Linköping (grus)
7-8 oktober - KMK Trofén (SM) - Katrineholm (grus)