Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Calle Ward kör WRC Academy 2011

Calle Ward (24) från Karlstad tävlandes för Likenäs MK har blivit antagen till en av de exklusiva 24 platserna i WRC Academy som ersätter Junior VM i rally (JWRC) som under många år varit en plantskola för framtidens rallystjärnor med förare som PG Andersson och Citroen-förarna Sebastian Loeb, Dani Sordo och Sebastien Ogier.

Calle Ward kommer ifrån en säsong i nordiska Topdriver och Ford Fiesta Trophy som han vann efter fyra raka segrar på fyra tävlingar och en andra plats i den femte deltävlingen. Förstapriset i Topdriver-serien innebar en plats i utslagstävlingen M-Sport International Shootout som arrangeras av Fords VM team, M-Sport, där Ward var snabbast av de tjugo team och förare från hela världen som deltog .

- Vi har jobbat stenhårt för att få ihop en lösning för 2011, de sista dagarna har varit en av de mest nervpirrande dagarna hittills. Men så föll pusselbitarna på plats i sista sekunden och vi blev uttagna till en av de 24 platserna, säger en mycket glad Calle Ward.

Det finns 24 tillgängliga platser i akademin varav 6 redan var bokade av däckmärket PIRELLI och deras talangutveckling. Förarna för de resterande 18 platserna har handplockats av det internationella bilsportförbundet, FIA, och North Sport som är promotor och driver rally-VM (WRC)

JWRC (Junior-VM) utvecklas nu till WRC Academy, vilket kommer att innebära flera förändringar mot tidigare år. Varje förare startar i sex VM-deltävlingar och genomgår en utbildning med målsättningen att skapa en plattform för att utvecklas till framtidens VM-stjärna. Bilarna som kommer att användas är Ford Fiesta R2 ”enhetsbilar”, exakt en sådan bil som Ward rattat under 2010 och alla bilarna kommer drivas av M-Sport, Fords VM-Team.

Kostnaden är subventionerad och delvis finansierad av Ford och partners till akademin, som står för nära hälften av driftbudgeten för varje deltagare. Den delen som bekostas av föraren med hjälp av sponsorer är cirka 135 000 Euro.

Den förare som vinner WRC Academy 2011 tilldelas ett stipendium till ett värde av 500 000 Euro. Stipendiet skall användas till säsongen 2012 i Rally-VM för att möjligöra för vinnaren att ta steget till en högre division.

Den första tävlingen i WRC Academy för Calle Ward och Co-Driver Morten Erik Abrahamsen (36) från Tönsberg i Norge blir Rally Portugal, 24-27 mars. Då ska Calle och Morten vara redo för att göra sitt yttersta för att nå en topp placering.

- Jag vill tacka alla i teamet och våra partners som gör det här möjligt. Vi ska göra allt vi kan för att förvalta det förtroende vi fått och vi ser med förväntan fram mot den första tävlingen avslutar Calle Ward

Läs även Calle Ward-bloggen http://bloggar.nwt.se/calleward



För publicering av foto: Stefan Enlund respektive Åke Lavén