Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Historisk Monte Carlo-start i Stockholm

Rally Monte Carlo Historique lockar i år tre svenska förare. Dessa samlas den 23 januari till en ceremoniell start vid Södra Stallet, Tekniska Muséet på Djurgården i Stockholm. Denna arrangeras tillsammans med Kungliga Automobilklubben, KAK, och målet är att göra Stockholm till en framtida startplats för tävlingen.

Tävlingen med historiska rallybilar, byggda senast 1979, körs i år för fjortonde gången. Tävlingsformen är ”regularity”, det vill säga de tävlande ska hålla en bestämd medelhastighet under rallyts specialsträckor.

Rallyt har fem startplatser: Marrakech, Glasgow, Barcelona, Reims och Warszawa. De svenska förarna startar i Warszawa, men för att öka intresset för tävlingen arrangerar förarna i samarbete med KAK en ceremoniell start i Stockholm. Därefter fortsätter de tre svenska ekipagen till den egentliga starten i Polen.

- Vi vill gärna att Stockholm blir framtida startplats och det här är en början till det, säger Hans Sylvan som är co-driver till Åke "Bryggarn" Andersson.

De ska köra Rallye Monte Carlo Historigue i en Porsche 911 L från 1968. Övriga svenska är Mauritz Lange och Anna Sylvan i en Porsche 911 T från 1969 samt Peter Bergqvist och Paul Bachinger i en Alpine Renault A 310 V6 av årsmodell 1979.

Den ceremoniella starten ute på Djurgården vid Södra Stallet, Tekniska Muséet är den 23 januari kl 11-14. "Starter" är ingen mindre än Björn Waldegård som vann Monte Carlorallyt 1969 och 1970. Han var också den förste världsmästaren i rally, 1979.

Från Stockholm startar även bröderna Walentowicz i en Alfa Romeo 2000 GTV från 1972 och förutom de tävlande kommer ett antal bilar med anknytning till Monte Carlorallyt att ställas ut till allmän beundran i Södra Stallet. Dessa är:

SAAB Monte Carlo 1964, en kopia av Erik ”På taket” Carlssons segrande bil från 1963. Alpine Renault A 110. Ove ”Påven” Andersson vann MC-rallyt 1971 med en liknande bil. Renault R5 Turbo, kopia på Jean Ragnottis segrarbil i Monte Carlo 1981 Mercedes Benz 220 SE. En sådan bil körde ”Bryggarn” i Monte Carlorallyt 1962. Volvo PV 544, Joginder Sings vinnarbil i Safarirallyt 1963.

Både media och allmänhet hälsas välkommen till Södra Stallet, Tekniska Muséet nu på söndag mellan klockan 11-14 för att se bilarna, starten och möta förarna/kartläsarna.