VM-silver till Sandell
Patrik Sandell och Emil Axelsson vann VM-silver i Super World Rally Championship när VM-finalen avgjordes i Wales Rally GB. Den svenska Skoda-duon körde dessutom hem teammästerskapet åt Red Bull Rally Team.

- Det känns helt fantastiskt att vinna teammästerakapet åt Red bull, vilket är riktigt stort. Det är deras andra seger i år, eftersom de redan vunnit märkesmästerskapet Formel 1, säger Patrik Sandell.


Sandell och Axelsson som tävlar i en Skoda Fabia Super 2000, hade siktet inställt på VM-guld även i förarmästerskapet inför tävlingen. De låg nio poäng efter ledande spanjoren Xevi Pons och två efter finlända! ren Ketomaa, med 25 poäng kvar att köra om. v Men en trasig styrservo i fredags kostade dem över fem minuter och tog effektivt död på gulddrömmarna. Efter det kunde de endast förlita sig på att de två huvudkonkurrenterna om titel själva skulle råka ut för någon form av problem.

En öppning såg ut att komma på söndagens första sträcka, då Ketomaa rullade och därmed var ute ur leken. Men VM-ledande Pons, som hela helgen koncentrerat sig på att tryggt och säkert ta bilen i mål, gjorde inga misstag och kunde säkra VM-titeln utan att ta några större risker.

- Besvikelsen vi kände i fredags har lagt sig och nu är jag ändå nöjd med vad vi åstadkommit. Vi gjort allt vi kunde för att avancera idag och det räckte ju till slut både till VM-silver och seger i teammästerskapet. Det känns bra att ha med sig inför nästa års säsong, säger Patrik Sandell.

Segrare i SWRC-klassen i Wales VM-rally blev norrmannen Andreas Mikkelsen före irländaren Craig Breen. Pons slutade trea och Sandell/Axelsson fyra.

Foton: GEPA Pictures

Slutresultat i Wales Rally GB 2010, SWRC-klassen.

Pos	Driver          Time        Diff Prev   Diff 1st
1. 	A. MIKKELSEN    3:28:55.2 	0.0         0.0
2. 	C. BREEN        3:34:57.9 	+6:02.7     +6:02.7
3. 	X. PONS         3:35:10.7 	+12.8       +6:15.5
4. 	P. SANDELL      3:35:15.9 	+5.2        +6:20.7
5. 	M. KOSCIUSZKO   3:37:14.1 	+1:58.2     +8:18.9