Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Rekordartat NGK-Masters i Karlstad på lördag

Intresset har aldrig varit större. Nära 500 anmälda förare slogs om de åtråvärda platserna i årets verkliga höjdpunkt bland motorsport fantaster. 500 entusiaster som inget hellre vill än att få visa upp sig inför storpubliken på Kalvholmens motorstadion på lördag. Som extra bonus körs Sveriges hittills största enskilda juniortävling söndagen. Med 92 startande juniorer saknar tävlingen motstycke i landet.

Ramaskri och jubel i cyberspace

När den preliminära startlistan publicerades söndag kväll på www.ngk-masters.se så var det total rusningstrafik till hemsidan. Av de totalt ca 390 seniorer som anmält sig finns bara plats för 130st och 260 besvikna förare fick igår information om att de tyvärr inte kunnat beredas plats i tävlingen. Intresset har aldrig varit större och på chatsidor och facebook sidor runt om i landet så diskuterade 1000 tals motorsport fans hela kvällen huruvida rätt förare blivit uttagna eller ej. Irritationen var stor bland de bortgallrade medan andra jublade åt vilka förnämliga urval som gjorts…

Tävlingen som nu körs för 6:e gången har blivit något av en institution i motorsport kretsar. Intresset har växt lavinartat de senaste åren och med en allt större publik på plats så väntar sig arrangerande Karlstads MC-Bil åter igen att rekordpublik kommer till Kalvholmen på lördag. De bästa Folkraceförarna från hela landet har gallrats fram bl.a. genom en helt ny serie uttagningstävlingar.

Eliten mot bredden, folkfest, fart, blodigt allvar och glädje

NGK-Masters är ett verkligt ”all star championship”. I en kul säsongsavslutning samlas förare, bredd och elit från många olika motorsportdiscipliner och gör upp om vem som är årets verkliga mästare. En tävling på lek och allvar där förarna med skräckblandad förtjusning försöker vara lagom kaxiga med glimten i ögat. Ingen vill egentligen få spö och bakom kulisserna, i största hemlighet trimmas det friskt. Just blandningen av olika förarkategorier och att breddsporten Folkrace blir i blickfånget är nog det som gör tävlingen så otroligt populär.

Fyller Karlstads hotell

Att intresset är stort vittnar inte minst hotell bokningarna om. Så snart det blivit känt att NGK-Masters officiella hotell 2010 blev Best Western Gustaf Fröding fylldes snabbt hela hotellet med Motorsport fantaster. Trots att det först under söndagskvällen blev klart med vilka som får delta har hotellet varit fullbokat en längre tid. Även övriga hotell i staden har fyllts upp av motorsport entusiaster.

Svårt att tippa vinnare

Hittills har aldrig en ”kändis” lyckats vinna tävlingen. Rallycrossföraren Peter Hedström från Torsby har ett gediget Folkracekunnande och är den som varit närmast med två pallplaceringar. Bland Folkrace eliten finns det några namn som utmärker sig historiskt i tävlingen. Fryksdalens Per Christensson och Team Westoms Reine Kyrk har kört flest finaler de sex år som tävlingen körts och får räknas som två av favoriterna tillsammans med Hedström som lovat göra allt för att ta sin första titel. Sunnes Volvo förare, Rallycross mästaren Urban Bergström har laddat enormt hårt för att lyckas i årets tävling. Med massor av rutin och en blixtsnabb Volvo är det inte otroligt att Bergström kliver högst upp på pallen på lördag. Fjolårets suverän, Östergötlands Daniel Wall kommer som vanligt i en snabb Volvo men i år har klubbkompisen och rallycross föraren Mikael Thiman lovat ta Walls skalp. Utöver dessa finns minst 80st till med kapacitet att vinna tävlingen på lördag.

Fiazaki, tävlingens mest udda bil

Förra året gick det ett sus av förvåning i publiken då Stefan drog iväg med sin kanonkula, en Fiat 127 med Kawazaki 1100cc motor. Bilen formligen slungades ur startgropen och motståndarna såg helt paralyserade ut i 100 meter. När första kurvan kom kunde man ana att det kommer att bli jobbigt... Bilen är blixtsnabb, men otroligt svårkörd.

Med 14000 rpm, 6-växlad sekventiell låda och en ultralätt bil vann Stefan lätt ljudtävlingen. Bilen låter som en Formel 1 bil då den varvar 6000rpm mer än alla motståndare. Tyvärr föll han på tillförlitligheten då en drivaxel gav upp redan i första heatet. Det felet åtgärdas just nu i verkstaden i Koppom och om Eliasson får materialet att hålla blir han en svår nöt att knäcka för medtävlarna.

Stefan vann tävlingen 2006 och han har absolut kapacitet att upprepa segern, bara vild djuret Fiazaki går att tygla och drivaxlarna håller. Oavsett hur resultatet blir är garanterat Fiazakin en given publikfavorit!

Nyblivne Europamästaren i Rallycross ett eftertraktat byte

NGK-Masters når nya höjder då Europas bästa Rallycrossförare ställer upp i tävlingen. Den nyblivne Europamästaren i Rallycross, Sverre Isachsen ser till att årets NGK-Masters får riktig Guldkant.

Norrmannen har totalt dominerat årets Rallycross EM och de Svenska förarna har bara vid enstaka tillfällen kunnat utmana den skicklige rattkonstnären från vårt västra grannland. Nu blir det en kanske än större utmaning för Isachsen då han ställs mot hela Sveriges Folkrace elit, på en bana han endast tävlat en gång tidigare.

Till årets tävling kommer Isachsen med en VW av värsta kalliber och att få piska Isachsen på banan är en trofé som många i startfältet laddar för.

Ishockey mot fotboll

FBKs hockeylegend Jörgen Jönsson körde tävlingen för första gången förra året och fick blodad tand. I år kommer OS, VM och SM-guldmedaljören med ett års erfarenhet och en helt nybyggd bil.

Magnus "Ölme" Johansson är en av de riktigt stora Fotbolls stjärnorna, en fighter som kommer till NGK-Masters för att ge FBKs Jörgen Jönsson en riktig match. För NGK-Masters känns detta riktigt kul då vi tidigare har haft meriterade Ishockey, Skidåkare, Speedway och Road Racing förare med SM, VM och OS Guld, men inte en Fotbolls spelare.

4:e gången gillt för Mr STCC, Flash kör i vinnarteam i år

Janne "Flash" Nilsson, Mr STCC får äntligen chansen i NGK-Masters med en konkurrenskraftig bil. Kanske att det äntligen är dags för Janne Flash Nilsson att lyckas i prestigefyllda NGK-Masters?

De mediokra placeringarna i tidigare upplagor av tävlingen har mest skyllts dåligt material. Första gången körde han Porsche tillsammans med dåvarande teamkompisen Richard Göransson. Efter det har det varit SAAB för hela slanten. I år är det Förarutveckling med Anders och Peter Hedström som anmäler STCC ikonen till tävlingen.

- I år skall han inte kunna skylla på dåligt material, lovar Peter som trimmar en "Värsting" åt BMW föraren. I år skall Flash få pisk och inte kunna skylla på bilen lovar Hedströmarna som själva laddar för att totalvinna tävlingen för första gången.

Lite fakta:
 

Sverre Isachsen, nybliven Europamästare i Rallycross
Norsk mästere i Supernasjonal 1999 og 2000
2004, 7:a EM Rallycross Norsk mästare Div. 1
2005, 3:a EM i Rallycross
2006, 4:a EM Rallycross (flest EM delsegrar 2006)
2007, 4:a EM Rallycross
2008, 4:a EM Rallycross
2009, EM-Guld i Rallycross
2010, EM-Guld i Rallycross

Jörgen Jönsson
2 OS-Guld (1994 och 2006)
2 VM-Guld (1998 och 2006)
5st SM-Guld (1997-1998-2002-2006-2009)
3st SM-Silver
4st VM-Brons
Vinnare av Guldpucken 1997
TV-Puckvinst 1987
Enda Hockeyspelaren i Världen som vunnit OS, VM och egna ligan under en säsong.

Magnus ”Ölme” Johansson
7 Allsvenska guld med IFK Göteborg
1 Silver i Allsvenskan
1 Brons i Allsvenskan
2 Svenska cupen guld
1 Silver i Svenska Cupen
479 Allsvenska matcher
OS i Barcelona 1992 Kvartsfinal
38 Europamatcher
3års deltagande i Champions Leauge varav en gg kvartsfinal
Ca: 200 matcher med FC Groningen i Holländska Era Divisie

Janne ”Flash” Nilsson
1989: 1:a Formel 3 SM
1993: 1:a Renault Clio Nordic Cup
1996: 3:a Renault Spider Eurocup
1996: 1:a STCC
1997: 1:a STCC
1998: 2:a STCC
1999: 5:a STCC
2000: 6:a STCC
2001: 2:a STCC
2002: 2:a STCC
2003: 2:a STCC

NGK-Masters, historik

2005, Arvika
  1. Per Christensson, Kils MK-Bil
  2. David ”LL” Johansson, Vara MK
  3. Jimmy Holmqvist, Gästrike RT

2006, Arvika
  1. Stefan Eliasson Årjängs MK
  2. Reine Kyrk, MK Team Westom
  3. Peter Hedström, MK Ratten

2007, Karlstad
  1. Fredrik Lindberg, Dals MK
  2. Tomas Johansson, RasboMK
  3. Totto Höök, Hällefors MK

2008, Karlstad
  1. Andreas Dahlberg, Mora MK
  2. Reine Kyrk, MK Team Westom
  3. Simon Johansson, Ydre MK

2009, Karlstad
  1. Daniel Wall, MSK Kvarnvingarna
  2. Peter Hedström, Finnskoga MK
  3. Frank Jacobsson, Vara MK

 
Läs mer om tävlingen på www.ngk-masters.se

Per Andersson