Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Träning för morgondagens rallyförare

Patrik Sandell har gjort sig känd för att ligga i framkant i den svenska rallyeliten genom sitt helhetstänkande. Ett konstant förbättringsarbeta där han inte lämnar något åt slumpen. Tillsammans med Garmin Sverige och Svenska Bilsportförbundet gör Patrik nu en satsning att utveckla bättre fysträning just för rallyförare.

Fysträningen har länge legat Patrik Sandell varmt om hjärtat. Tillsammans med sin codriver Emil Axelsson tävlar han i Super World Rally Championship för Red Bull Skoda. I deras strävan att hela tiden förbättra sina tävlingsresultat har fys- och konditionsträningen blivit en allt viktigare del, med i stort sett dagliga gym- och cykelpass inskrivna i kalendern.

- Rallysporten ligger 20 år efter en del andra idrotter när det gäller fysträningen. Men jag har försökt lyfta det och gjort det till del av min vardag. Ett VM-rally som pågår i tre dagar är otroligt påfrestande. Om jag kan se till att min kropp pallar så hjälper dig mig att hålla fokus hela vägen, säger Patrik Sandell.

När det gäller själva träningen finns det gott om mätmetoder som ger statistik och svar på det mesta. Det svåra är egentligen att veta vad som händer i kroppen under en tävlingshelg.

- Vi vet att vi ska köra 40 mil specialsträckor under tre dagar, där ett ögonblicks tappad koncentration bokstavligen kan vara skillnaden mellan liv och död. Vi vet också att det kan vara 50-60 grader varmt inne i bilen och att svetten rinner hela tiden. Men vad händer i kroppen? Hur påverkar det mig? Det ville jag veta mer om, säger Patrik Sandell.

Patrik bestämde sig för att ta reda på vilka pulser de faktiskt jobbar med under tävling. För att kunna ta nästa steg i sin träning och få veta vad de egentligen behöver träna. Och kanske vad de inte behöver träna.

Det naturliga steget blev en diskussion med Garmin, för många kanske främst kända för sin GPS-utrustning men som också utvecklar avancerad träningsutrustning. Mattias Däldborg är marknadschef på Garmin Sverige:

- Vi är sedan länge väldigt involverade i många idrotter som fokuserar på löpnig och kondition, men det här var ett område inom idrotten som vi aldrig haft en tanke på att beröra tidigare, berättar Mattias Däldborg.

- Så när Patrik berättade om sina tankar om att hitta nya vägar att optimera sin träning triggade vi direkt. Vi visste att vi kunde hjälpa till att ge dem en del av svaren de sökte, säger Mattias.

Samarbetet har inneburit att Patrik och Emil kört två VM-tävlingar utrustade med Garmins pulsklockor. Utöver att bara mäta pulsen har den inbyggda GPS:en registrerat övrigt fart- och höjddata under killarnas framfart på varje specialsträcka. I efterhand kan de sedan analysera förändringen av pulsen för varje enskild del av sträckan.

- Jag kunde direkt se att jag låg på en mycket högre medelpuls än vad jag trodde. Dessutom var det några rätt höga pikar i pulskurvan, där den stiger väldigt plötsligt och sedan sjunker rätt snabbt igen. Det är väl just när vi haft något ”moment”, säger Patrik.

Datan som samlats in skickas till Svenska Bilsportförbundet, som sedan analyserar den tillsammans med experter från Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Bosön. Slutresultatet kommer sedan att ligga till grund för kommande träningsprogram för rallyförare.

- Tanken är inte bara att det här ska hjälpa mig och Emil att bli bättre, utan att det även ska bli ett stöd för att lägga upp träningen rätt för våra nya och kommande talanger, avslutar Patrik Sandell.

Patriks testresultat: På denna länk finns Patriks statistik från SS15 i Tysklands VM-rally:

http://connect.garmin.com/activity/47854407


Patrik och Emil firar sin seger i SWRC-klassen i det tyska VM-rallyt.

Bo Schager